Chłodnik ukraiński

Zdjęcie - Chłodnik ukraiński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wow wow wow, temperatura rośnie! Ale co zrobić gdy zrobić zrobi się zbyt gorąco? W takim wypadku ściągamy warstwy jak łupiny z cebuli w rytm piosenki Nelly'ego "Hot in here", albo szykujemy chłodnik. A ponieważ płynie we mnie trochę wschodniej krwi, a konkretnie z Kresów, to stwierdziłam, że mój chłodnik będzie inspirowany barszczem ukraińskim. Botwinę połączyłam z kefirem i przetarłam oczy, dodałam przecier pomidorowy, w końcu jestem córką malarza, więc czasem muszę coś zmalować. Nie wiem co na to Olka, ale pojawiła się tu też fasolka. Ach, po takim chłodniku można patrzeć na świat w różowych barwach!

Zdjęcie - Chłodnik ukraiński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chłodnik ukraiński
  • 2 pęczki botwinki
  • 4 ogórki kiszone
  • 8 rzodkiewek
  • 200 g fasoli z puszki (czerwonej lub białej)
  • 200 ml pomidorów krojonych z puszki
  • 800 ml kefiru
  • ząbek czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiroku
  • sól, pieprz
  • jajko ugotowane na półtwardo*
  • łyżeczka klarowanego masła
  1. Botwinę myjemy, odcinamy buraczki (duże obieramy) i drobno kroimy razem z łodygami i ładniejszymi, drobniejszymi listkami.
  2. Na maśle podsmażamy botwinę, po ok. 3 minutach dodajemy liście, przyprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy miód i ocet balsamiczny, karmelizujemy jeszcze chwilę, studzimy.
  3. Ogórki i rzodkiewki kroimy w kosteczkę, wrzucamy do misy, dodajemy ostudzoną botwinę. Dodajemy posiekany koperek, szczypiorek oraz odsączoną z zalewy i przepłukaną na sicie wodą fasolę.
  4. Dolewamy kefir i passatę pomidorową. Chłodnik przyprawiamy sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
  5. Podajemy ze jajkiem ugotowanym na półtwardo.
* Jajko wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez 8 minut. Następnie hartujemy w zimnej wodzie i obieramy.

Tosia

Przepisy z tych kategorii

Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu

Miso ramen z boczniakami i węd…

food² food²
Food Square

Kapuśniak z soczewicą
2

Kapuśniak z soczewicą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pomidorowa z makaronem

Pomidorowa z makaronem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa serowa z brokułem, marchewką i ziemniakami
3

Zupa serowa z brokułem, marche…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pomidorowa z kaszą i szczypiorkiem
1

Pomidorowa z kaszą i szczypior…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa z rukoli
2

Zupa z rukoli

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Curry z cukinii
3

Curry z cukinii

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Makaron z jagodami
1

Makaron z jagodami

food² food²
Food Square

Zupa z cukinii z parmezanem
3

Zupa z cukinii z parmezanem

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Bakłażany marynowane z ziołami w oliwie
1

Bakłażany marynowane z ziołami…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Leczo z cukinią
1

Leczo z cukinią

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Letnia zupa z kapustą
2

Letnia zupa z kapustą

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku