Chłodnik ukraiński

Zdjęcie - Chłodnik ukraiński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wow wow wow, temperatura rośnie! Ale co zrobić gdy zrobić zrobi się zbyt gorąco? W takim wypadku ściągamy warstwy jak łupiny z cebuli w rytm piosenki Nelly'ego "Hot in here", albo szykujemy chłodnik. A ponieważ płynie we mnie trochę wschodniej krwi, a konkretnie z Kresów, to stwierdziłam, że mój chłodnik będzie inspirowany barszczem ukraińskim. Botwinę połączyłam z kefirem i przetarłam oczy, dodałam przecier pomidorowy, w końcu jestem córką malarza, więc czasem muszę coś zmalować. Nie wiem co na to Olka, ale pojawiła się tu też fasolka. Ach, po takim chłodniku można patrzeć na świat w różowych barwach!

Zdjęcie - Chłodnik ukraiński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chłodnik ukraiński
  • 2 pęczki botwinki
  • 4 ogórki kiszone
  • 8 rzodkiewek
  • 200 g fasoli z puszki (czerwonej lub białej)
  • 200 ml pomidorów krojonych z puszki
  • 800 ml kefiru
  • ząbek czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiroku
  • sól, pieprz
  • jajko ugotowane na półtwardo*
  • łyżeczka klarowanego masła
  1. Botwinę myjemy, odcinamy buraczki (duże obieramy) i drobno kroimy razem z łodygami i ładniejszymi, drobniejszymi listkami.
  2. Na maśle podsmażamy botwinę, po ok. 3 minutach dodajemy liście, przyprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy miód i ocet balsamiczny, karmelizujemy jeszcze chwilę, studzimy.
  3. Ogórki i rzodkiewki kroimy w kosteczkę, wrzucamy do misy, dodajemy ostudzoną botwinę. Dodajemy posiekany koperek, szczypiorek oraz odsączoną z zalewy i przepłukaną na sicie wodą fasolę.
  4. Dolewamy kefir i passatę pomidorową. Chłodnik przyprawiamy sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
  5. Podajemy ze jajkiem ugotowanym na półtwardo.
* Jajko wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez 8 minut. Następnie hartujemy w zimnej wodzie i obieramy.

Tosia

Przepisy z tych kategorii

Salmorejo – hiszpański chłodnik pomidorowy
1

Salmorejo – hiszpański chłodni…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Chłodnik z młodych buraczków z garam masala

Chłodnik z młodych buraczków z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chłodnik z ogórkami i awokado

Chłodnik z ogórkami i awokado

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Gazpacho pomidorowe
1

Gazpacho pomidorowe

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Chłodnik z kalarepą
1

Chłodnik z kalarepą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Arbuzowe gazpacho
2

Arbuzowe gazpacho

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Przepisy z tych kategorii

Koktajl z buraka i malin
2

Koktajl z buraka i malin

food² food²
Food Square

Zupa z botwinki

Zupa z botwinki

Patrycja Patrycja
Simply Food

Zupa botwinka

Zupa botwinka

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zupa botwinka
1

Zupa botwinka

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Botwinowe gnudi

Botwinowe gnudi

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Frittata z botwiną i kozim serem feta
1

Frittata z botwiną i kozim ser…

food² food²
Food Square