Chłodnik ukraiński

Zdjęcie - Chłodnik ukraiński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wow wow wow, temperatura rośnie! Ale co zrobić gdy zrobić zrobi się zbyt gorąco? W takim wypadku ściągamy warstwy jak łupiny z cebuli w rytm piosenki Nelly'ego "Hot in here", albo szykujemy chłodnik. A ponieważ płynie we mnie trochę wschodniej krwi, a konkretnie z Kresów, to stwierdziłam, że mój chłodnik będzie inspirowany barszczem ukraińskim. Botwinę połączyłam z kefirem i przetarłam oczy, dodałam przecier pomidorowy, w końcu jestem córką malarza, więc czasem muszę coś zmalować. Nie wiem co na to Olka, ale pojawiła się tu też fasolka. Ach, po takim chłodniku można patrzeć na świat w różowych barwach!

Zdjęcie - Chłodnik ukraiński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chłodnik ukraiński
  • 2 pęczki botwinki
  • 4 ogórki kiszone
  • 8 rzodkiewek
  • 200 g fasoli z puszki (czerwonej lub białej)
  • 200 ml pomidorów krojonych z puszki
  • 800 ml kefiru
  • ząbek czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiroku
  • sól, pieprz
  • jajko ugotowane na półtwardo*
  • łyżeczka klarowanego masła
  1. Botwinę myjemy, odcinamy buraczki (duże obieramy) i drobno kroimy razem z łodygami i ładniejszymi, drobniejszymi listkami.
  2. Na maśle podsmażamy botwinę, po ok. 3 minutach dodajemy liście, przyprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy miód i ocet balsamiczny, karmelizujemy jeszcze chwilę, studzimy.
  3. Ogórki i rzodkiewki kroimy w kosteczkę, wrzucamy do misy, dodajemy ostudzoną botwinę. Dodajemy posiekany koperek, szczypiorek oraz odsączoną z zalewy i przepłukaną na sicie wodą fasolę.
  4. Dolewamy kefir i passatę pomidorową. Chłodnik przyprawiamy sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
  5. Podajemy ze jajkiem ugotowanym na półtwardo.
* Jajko wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez 8 minut. Następnie hartujemy w zimnej wodzie i obieramy.

Tosia

Przepisy z tych kategorii

Fish & chips po staropolsku

Fish & chips po staropolsku

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Wytrawny placek (galette) z botwinką

Wytrawny placek (galette) z bo…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Suflet z botwiną i parmezanem. Czerwcowy obiad!

Suflet z botwiną i parmezanem.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kuskus z botwinką, orzechami i serem wędzonym

Kuskus z botwinką, orzechami i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Tarta z botwinką i serem feta

Tarta z botwinką i serem feta

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chlebek buraczany

Chlebek buraczany

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Przepisy z tych kategorii

Chłodnik z buraków

Chłodnik z buraków

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Chłodnik na niepogodę

Chłodnik na niepogodę

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Zielony chłodnik z awokado
1

Zielony chłodnik z awokado

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

  Różowy, letni chłodnik

Różowy, letni chłodnik

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Chłodnik litewski z botwiny
1

Chłodnik litewski z botwiny

Beti Beti
kruche babeczki

Chłodnik ze szczawiem i serem wędzonym

Chłodnik ze szczawiem i serem…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy