Zupa - krem z cukinii
Sezon cukiniowy powoli dobiega końca, więc warto skorzystać z okazji że jest ona jeszcze wszędzie dostępna i może skusić się na porcję tej oto zupy?
Składniki:
Cebulę pokrój w kostkę i wraz z czosnkiem podsmaż na rozgrzanym maśle. Cukinię, ziemniaki oraz marchewkę umyj, obierz i pokrój w kostkę i dodaj do zeszklonej cebuli. całość chwilkę jeszcze podsmaż i zalej bulionem lub wodą do poziomu warzyw. Gotuj przez ok 20 min.
Kiedy warzywa będą już miękkie całość zmiksuj blenderem na gładki krem. Zupę zdejmij z ognia i wymieszaj ze śmietaną, następnie dopraw solą, pieprzem, papryką i ponownie zagotuj. Przed podaniem posyp odrobiną natki pietruszki.
Najlepiej smakuje z grzankami lub domową bagietką czosnkową :)
Składniki:
- 2 małe cukinie
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 3 ziemniaki
- 1 łyżka masła klarowanego
- słodka i ostra papryka
- 100 ml śmietany kremówki
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Cebulę pokrój w kostkę i wraz z czosnkiem podsmaż na rozgrzanym maśle. Cukinię, ziemniaki oraz marchewkę umyj, obierz i pokrój w kostkę i dodaj do zeszklonej cebuli. całość chwilkę jeszcze podsmaż i zalej bulionem lub wodą do poziomu warzyw. Gotuj przez ok 20 min.
Kiedy warzywa będą już miękkie całość zmiksuj blenderem na gładki krem. Zupę zdejmij z ognia i wymieszaj ze śmietaną, następnie dopraw solą, pieprzem, papryką i ponownie zagotuj. Przed podaniem posyp odrobiną natki pietruszki.
Najlepiej smakuje z grzankami lub domową bagietką czosnkową :)