Białe kiełbaski z fasolką szparagową, papryką, marchewką i cukinią
Dzień dobry :-) Prosty i szybki obiad, a przy tym smaczny. Białe kiełbaski grillowe z fasolką szparagową, papryką, marchewką i cukinią. Do tego u nas były pieczone ziemniaczki. Takie dania to doskonała okazja na zużycie resztek i produktów, którym kończy się data ważności. Polecam, bo pyszne i miłego dnia życzę wszystkim :-)
Składniki:
- białe kiełbaski (u mnie grillowe szt 5)
- fasolka szparagowa (u mnie zielona i biała)
- 3 marchewki
- 2 papryki czerwone
- 1 średnia cukinia
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- oregano
- bazylia
- olej do smażenia
1. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy. Jak będzie al'dente to odcedzamy i odstawiamy.
2. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, papryki myjemy, usuwamy gniazda, kroimy w większą kostkę, cukinię w plasterki.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy marchewkę i paprykę, oprószamy solą i pieprzem. Jak zaczną mięknąć dodajemy przekrojone na pół białe kiełbaski (moje były dość długie) i cukinię. Dodajemy też przepuszczony przez praskę czosnek oraz bazylię i oregano.Smażmy do momentu, aż kiełbaski ładnie się nam zarumienią a warzywa będą miękkie.
4. Pod koniec dodajemy fasolkę szparagową, całość mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami, frytkami, sosem. Smacznego :-)