Truskawki na kruchym cieście
Bardzo cienka warstwa kruchego maślanego ciasta i mnóstwo truskawek polanych galaretką.
Deser powstał na przywitanie moich sobotnich gości i okazał się strzałem w dziesiątkę.
Bardzo ładnie wygląda, ciasto kruche jest naprawdę kruche, a nie twarde. Łatwo się kroi i świetnie smakuje.
A jeśli chodzi o truskawki to mogę również polecić przepis na ciasteczka kruche truskawkowe w kaształcie ślimaczków.
Porcji: forma okrągła o średnicy 22 cm
Składniki:
Kruchy spód:
1/2 szklanki masła zimnego
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru
szczypta soli
1/4 szklanki lodowatej wody
Truskawki:
ok 600-700 g truskawek, przekrojonych w pół
2 szklanki wody
1 1/2 szklanki cukru
5 łyżek mąki ziemniaczanej
2 galaretki truskawkowe
Sposób przygotowania:
Kruchy spód:
- Nastaw piekarnik na 200 C i wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę.
- Umieść w misie miksera mąkę, masło w kawałkach, cukier i sól. Ucieraj na większych obrotach i wlewaj wolnym strumieniem wodę. Po krótkim czasie ciasto zacznie się zbrylać. Wtedy wyłączamy mikser i zagniatamy ręką kulę. Rozwałkuj ciasto na kształt koła i wyłóż ciastem formę. Jeśli zostanie Ci trochę ciasta to możesz upiec z tego ciasta maślane kruche ciasteczka.
- Piecz około 15-20 minut, lub do zarumienienia.
Truskawki:
- W średnim garnku zagotuj wodę, cukier i mąkę ziemniaczaną. Mieszaj co jakiś czas. Zdejmij z ognia, wsyp galaretki i dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilka minut w celu przestudzenia.
- Na upieczony spód wyłóż truskawki i zalej je przestudzonym płynem. Odstaw do lodówki w celu stężenia.