Ziemniaki smażone z grzybami
Dziś proponuję świetną alternatywę dla tradycyjnych, obiadowych ziemniaków. Pyszne, chrupiące i rumiane ziemniaki smażone z grzybami, doprawione od serca ziołami z pewnością świetnie wkomponują się w każde danie główne! Robi się je zaskakująco szybko i łatwo, śmiałabym twierdzić, że nawet szybciej niż tradycyjne puree ziemniaczane. A ile radości więcej! Jeżeli jesteś fanem ziemniaków innych niż puree, polecam także moje kremowe ziemniaki z grzybami, ziemniaki zapiekane z grzybami i serem, czy ziemniaki zapiekane z buraczkami. Zapraszam po przepis!
Scroll down for recipe in English
Ziemniaki smażone z grzybami(4 porcje)
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 10 pieczarek (lub innych grzybów), pokrojonych w plastry lub ćwiartki
- 1 cebula, pokrojona w plasterki
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka mielonej wędzonej papryki
- 1 1/2 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu
- sól
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozgrzej masło z 1 łyżką oleju, włóż cebulę i podsmaż przez około 5 minut do zeszklenia.
- Dodaj grzyby i smaż aż zaczną się rumienić.
- Dodaj ziemniaki i smaż przez kilka minut, aż zaczną się rumienić.
- Dopraw solą, rozmarynem i papryką, dodaj czosnek, zmniejsz ogień, przykryj i smaż około 10-12 minut, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki zmiękną.
- Zdejmij przykrywkę, zwiększ ogień i smaż kolejne 5 minut, do ładnego zarumienienia. Dopraw jeżeli to konieczne.
- Podawaj je z ulubionym daniem głównym.
Smacznego!
English version
Potato mushroom hash(4 servings)
Ingredients:
- 4 medium potatoes, peeled and cubed
- 10 mushrooms, sliced
- 1 onion, sliced
- 2 garlic cloves, finely chopped
- 1 tbsp smoked paprika
- 1 1/2 tbsp vegetabe oil
- 1/2 tbsp butter
- 1/2 tsp chopped fresh rosemary
- salt, to taste
Preparation:
- In a large pan melt the butter with 1 tablespoon oil and cook the onions for about 5 minutes, until soft.
- Add the mushrooms and cook until they start to be getting nice and slightly brown.
- Add the potatoes and cook few minutes on high until the potatoes start to develop the golden crust.
- Season with the salt, rosemary and paprika, add garlic, reduce the heat, cover, and cook about 10-12 minutes, stirring occasionally, until almost soft.
- Uncover, increase the heat and cook for another 5 or so minutes to get a lovely crust.
- Serve with main dish.
Enjoy!