Ziemniaki smażone z grzybami

Dziś proponuję świetną alternatywę dla tradycyjnych, obiadowych ziemniaków. Pyszne, chrupiące i rumiane ziemniaki smażone z grzybami, doprawione od serca ziołami z pewnością świetnie wkomponują się w każde danie główne! Robi się je zaskakująco szybko i łatwo, śmiałabym twierdzić, że nawet szybciej niż tradycyjne puree ziemniaczane. A ile radości więcej! Jeżeli jesteś fanem ziemniaków innych niż puree, polecam także moje kremowe ziemniaki z grzybami, ziemniaki zapiekane z grzybami i serem, czy ziemniaki zapiekane z buraczkami. Zapraszam po przepis!

Zdjęcie - Ziemniaki smażone z grzybami / Potato mushroom hash - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Ziemniaki smażone z grzybami

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 10 pieczarek (lub innych grzybów), pokrojonych w plastry lub ćwiartki
  • 1 cebula, pokrojona w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka mielonej wędzonej papryki
  • 1 1/2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu
  • sól

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzej masło z 1 łyżką oleju, włóż cebulę i podsmaż przez około 5 minut do zeszklenia.
  2. Dodaj grzyby i smaż aż zaczną się rumienić.
  3. Dodaj ziemniaki i smaż przez kilka minut, aż zaczną się rumienić.
  4. Dopraw solą, rozmarynem i papryką, dodaj czosnek, zmniejsz ogień, przykryj i smaż około 10-12 minut, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki zmiękną.
  5. Zdejmij przykrywkę, zwiększ ogień i smaż kolejne 5 minut, do ładnego zarumienienia. Dopraw jeżeli to konieczne.
  6. Podawaj je z ulubionym daniem głównym.

Smacznego!

Zdjęcie - Ziemniaki smażone z grzybami / Potato mushroom hash - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Potato mushroom hash

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 medium potatoes, peeled and cubed
  • 10 mushrooms, sliced
  • 1 onion, sliced
  • 2 garlic cloves, finely chopped
  • 1 tbsp smoked paprika
  • 1 1/2 tbsp vegetabe oil
  • 1/2 tbsp butter
  • 1/2 tsp chopped fresh rosemary
  • salt, to taste

Preparation:

  1. In a large pan melt the butter with 1 tablespoon oil and cook the onions for about 5 minutes, until soft.
  2. Add the mushrooms and cook until they start to be getting nice and slightly brown.
  3. Add the potatoes and cook few minutes on high until the potatoes start to develop the golden crust.
  4. Season with the salt, rosemary and paprika, add garlic, reduce the heat, cover, and cook about 10-12 minutes, stirring occasionally, until almost soft.
  5. Uncover, increase the heat and cook for another 5 or so minutes to get a lovely crust.
  6. Serve with main dish.

Enjoy!

Zdjęcie - Ziemniaki smażone z grzybami / Potato mushroom hash - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tagliatelle z rydzami i oscypkiem. Kontemplujemy listopad…

Tagliatelle z rydzami i oscypk…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Strogonow z wołowiną i grzybami

Strogonow z wołowiną i grzybam…

Dzi Dzi
karmelowy

Pieczarki faszerowane szpinakiem

Pieczarki faszerowane szpinaki…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Makaron z kurczakiem, grzybami i orzechami

Makaron z kurczakiem, grzybami…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Pieczarki faszerowane
1

Pieczarki faszerowane

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pierogi z fasolą i kurkami

Pierogi z fasolą i kurkami

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Krem z pieczonych ziemniaków
2

Krem z pieczonych ziemniaków

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Kotleciki ziemniaczane z kurkumą i natką pietruszki
6

Kotleciki ziemniaczane z kurku…

Beti Beti
kruche babeczki

Halloween na obiad, czyli nowa odsłona ziemniaczanego purée...
1

Halloween na obiad, czyli nowa…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Talarki ziemniaczane - smażone
2

Talarki ziemniaczane - smażone

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pieczone warzywa

Pieczone warzywa

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Sałatka ziemniaczana z zielonym ogórkiem i olejem pistacjowym

Sałatka ziemniaczana z zielony…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu