Ziemniaki smażone z grzybami

Dziś proponuję świetną alternatywę dla tradycyjnych, obiadowych ziemniaków. Pyszne, chrupiące i rumiane ziemniaki smażone z grzybami, doprawione od serca ziołami z pewnością świetnie wkomponują się w każde danie główne! Robi się je zaskakująco szybko i łatwo, śmiałabym twierdzić, że nawet szybciej niż tradycyjne puree ziemniaczane. A ile radości więcej! Jeżeli jesteś fanem ziemniaków innych niż puree, polecam także moje kremowe ziemniaki z grzybami, ziemniaki zapiekane z grzybami i serem, czy ziemniaki zapiekane z buraczkami. Zapraszam po przepis!

Zdjęcie - Ziemniaki smażone z grzybami / Potato mushroom hash - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Ziemniaki smażone z grzybami

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 10 pieczarek (lub innych grzybów), pokrojonych w plastry lub ćwiartki
  • 1 cebula, pokrojona w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka mielonej wędzonej papryki
  • 1 1/2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu
  • sól

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzej masło z 1 łyżką oleju, włóż cebulę i podsmaż przez około 5 minut do zeszklenia.
  2. Dodaj grzyby i smaż aż zaczną się rumienić.
  3. Dodaj ziemniaki i smaż przez kilka minut, aż zaczną się rumienić.
  4. Dopraw solą, rozmarynem i papryką, dodaj czosnek, zmniejsz ogień, przykryj i smaż około 10-12 minut, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki zmiękną.
  5. Zdejmij przykrywkę, zwiększ ogień i smaż kolejne 5 minut, do ładnego zarumienienia. Dopraw jeżeli to konieczne.
  6. Podawaj je z ulubionym daniem głównym.

Smacznego!

Zdjęcie - Ziemniaki smażone z grzybami / Potato mushroom hash - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Potato mushroom hash

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 medium potatoes, peeled and cubed
  • 10 mushrooms, sliced
  • 1 onion, sliced
  • 2 garlic cloves, finely chopped
  • 1 tbsp smoked paprika
  • 1 1/2 tbsp vegetabe oil
  • 1/2 tbsp butter
  • 1/2 tsp chopped fresh rosemary
  • salt, to taste

Preparation:

  1. In a large pan melt the butter with 1 tablespoon oil and cook the onions for about 5 minutes, until soft.
  2. Add the mushrooms and cook until they start to be getting nice and slightly brown.
  3. Add the potatoes and cook few minutes on high until the potatoes start to develop the golden crust.
  4. Season with the salt, rosemary and paprika, add garlic, reduce the heat, cover, and cook about 10-12 minutes, stirring occasionally, until almost soft.
  5. Uncover, increase the heat and cook for another 5 or so minutes to get a lovely crust.
  6. Serve with main dish.

Enjoy!

Zdjęcie - Ziemniaki smażone z grzybami / Potato mushroom hash - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Zupa krem z ziemniaków z wędzoną makrelą, zielonym jabłkiem i chipsami z obierków
1

Zupa krem z ziemniaków z wędzo…

food² food²
Food Square

Gratin z batatów
3

Gratin z batatów

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pieczone ziemniaki z wędzoną papryką
1

Pieczone ziemniaki z wędzoną p…

Dzi Dzi
karmelowy

Zupa kalafiorowa z serem pleśniowym
1

Zupa kalafiorowa z serem pleśn…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Zupa krem z batatów z mlekiem kokosowym
1

Zupa krem z batatów z mlekiem…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Sałatka z ziemniaków i soczewicy
3

Sałatka z ziemniaków i soczewi…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Przepisy z tych kategorii

Uszka z farszem grzybowym do wigilijnego barszczu
2

Uszka z farszem grzybowym do w…

food² food²
Food Square

Postny kapuśniak z grzybami
1

Postny kapuśniak z grzybami

Dzi Dzi
karmelowy

Boczniaki po kaszubsku
2

Boczniaki po kaszubsku

Dzi Dzi
karmelowy

Kulebiak krucho-drożdżowy z kiszoną kapustą i grzybami

Kulebiak krucho-drożdżowy z ki…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Paszteciki drożdżowe z pieczarkami
1

Paszteciki drożdżowe z pieczar…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie z uszkami
4

Wigilijny barszcz czerwony na…

A_SE A_SE
Shabbyeat