Ziemniaki smażone z grzybami

Dziś proponuję świetną alternatywę dla tradycyjnych, obiadowych ziemniaków. Pyszne, chrupiące i rumiane ziemniaki smażone z grzybami, doprawione od serca ziołami z pewnością świetnie wkomponują się w każde danie główne! Robi się je zaskakująco szybko i łatwo, śmiałabym twierdzić, że nawet szybciej niż tradycyjne puree ziemniaczane. A ile radości więcej! Jeżeli jesteś fanem ziemniaków innych niż puree, polecam także moje kremowe ziemniaki z grzybami, ziemniaki zapiekane z grzybami i serem, czy ziemniaki zapiekane z buraczkami. Zapraszam po przepis!

Zdjęcie - Ziemniaki smażone z grzybami / Potato mushroom hash - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Ziemniaki smażone z grzybami

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 10 pieczarek (lub innych grzybów), pokrojonych w plastry lub ćwiartki
  • 1 cebula, pokrojona w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka mielonej wędzonej papryki
  • 1 1/2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu
  • sól

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzej masło z 1 łyżką oleju, włóż cebulę i podsmaż przez około 5 minut do zeszklenia.
  2. Dodaj grzyby i smaż aż zaczną się rumienić.
  3. Dodaj ziemniaki i smaż przez kilka minut, aż zaczną się rumienić.
  4. Dopraw solą, rozmarynem i papryką, dodaj czosnek, zmniejsz ogień, przykryj i smaż około 10-12 minut, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki zmiękną.
  5. Zdejmij przykrywkę, zwiększ ogień i smaż kolejne 5 minut, do ładnego zarumienienia. Dopraw jeżeli to konieczne.
  6. Podawaj je z ulubionym daniem głównym.

Smacznego!

Zdjęcie - Ziemniaki smażone z grzybami / Potato mushroom hash - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Potato mushroom hash

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 medium potatoes, peeled and cubed
  • 10 mushrooms, sliced
  • 1 onion, sliced
  • 2 garlic cloves, finely chopped
  • 1 tbsp smoked paprika
  • 1 1/2 tbsp vegetabe oil
  • 1/2 tbsp butter
  • 1/2 tsp chopped fresh rosemary
  • salt, to taste

Preparation:

  1. In a large pan melt the butter with 1 tablespoon oil and cook the onions for about 5 minutes, until soft.
  2. Add the mushrooms and cook until they start to be getting nice and slightly brown.
  3. Add the potatoes and cook few minutes on high until the potatoes start to develop the golden crust.
  4. Season with the salt, rosemary and paprika, add garlic, reduce the heat, cover, and cook about 10-12 minutes, stirring occasionally, until almost soft.
  5. Uncover, increase the heat and cook for another 5 or so minutes to get a lovely crust.
  6. Serve with main dish.

Enjoy!

Zdjęcie - Ziemniaki smażone z grzybami / Potato mushroom hash - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kurczak po chińsku z mango i  papryką

Kurczak po chińsku z mango i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Potrawka z kurczakiem i pieczarkami
1

Potrawka z kurczakiem i piecza…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pierś kaczki w sosie winnym

Pierś kaczki w sosie winnym

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Racuchy z gruszkami
1

Racuchy z gruszkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Placuszki z jabłkami

Placuszki z jabłkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Pot pie z grzybami, gulasz grzybowy zapiekany pod ciastem francuskim
1

Pot pie z grzybami, gulasz grz…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Pierogi z batatami i kurkami
1

Pierogi z batatami i kurkami

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pierogi z kurkami, serem mascarpone i chipsami z szałwii

Pierogi z kurkami, serem masca…

food² food²
Food Square

Kurki, karczochy i kasza

Kurki, karczochy i kasza

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Placki ziemniaczane z kurkami i boczkiem z kwaśną śmietaną

Placki ziemniaczane z kurkami…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Gulasz z boczniakami
1

Gulasz z boczniakami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku