Bananowe racuszki (bez cukru)
Ten deser uratuje Was, gdy nagle najdzie ochota na „coś słodkiego”, a w szafce ze słodyczami (nie oszukujmy, każdy ma „szafkę na czarną godzinę!)… pusto!
To dosłownie kilka składników wymieszanych trzepaczką, a efekt wprost wspaniały!
Lekkie, puszyste racuszki całą swoją słodycz zawdzięczają słodkim bananom (to ważne, by użyć tych mocno dojrzałych, z brązową skórką). Nie dodajemy do nich cukru, jedynie opcjonalnie, przed podaniem oprószcie je cukrem pudrem lub podajcie z porcją roztopionej czekolady, albo sosem karmelowym…
Racuszki najlepsze są od razu po usmażeniu! Nie zwlekajcie więc z ich zjedzeniem, tylko delektujcie się lekko jeszcze ciepłymi porcjami tego wspaniałego deseru!
Z proporcji uzyskacie ok. 12 racuszków.
Składniki:- banan - 2 szt (dojrzały, z brązowymi plamkami)
- mąka pszenna - ok. 3/4 szklanki (plus 1-2 łyżki)
- jajko - 1 szt
- sól - szczypta
- mleko - 1/3 szklanki
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- olej - do smażenia
- cukier puder, syrop klonowy itp. - do podania
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
W misce rozgnieć widelcem banany na gładką „papkę”. Dodaj jajko i dokładnie wymieszaj trzepaczką.
Dolej mleko oraz dodaj pozostałe składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i esencję waniliową. Wymieszaj. W razie konieczności dodaj 1-2 łyżki mąki więcej, ciasto może mieć różną konsystencję w zależności od dojrzałości i wielkości użytych bananów. Ciasto nie może być zbyt płynne, musi dawać się łatwo nakładać z łyżki do rozgrzanego oleju.
W rondelku rozgrzej olej. Nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż na złoto z obu stron, przez ok. 3 minuty.
Gotowe, jasno brązowe racuszki, odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj lekko jeszcze ciepłe, oprószone cukrem pudrem luz z naturalnym słodzikiem np. syropem klonowym.