Minestrone z chorizo
- Wynik: 30
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Minestrone czyli zupa jarzynowa, ale u mnie wersja wzbogacona o chorizo. Pikantna kiełbasa z Hiszpanii wystąpiła u mnie już nie raz i zawsze świetnie smakuje. Wzbogaca każde danie.
Składniki- chorizo - 200 g
- czosnek - 2 ząbki
- pomidory - 1 puszka
- fasolka szparagowa - 200 g
- cebula - 1 szt.
- marchewka - 1 szt.
- drobny makaron - 100 g
- koncentrat pomidorowy - 2-3 łyżki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- bazylia - 1 łyżka
W garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać pokrojoną kiełbasę, posiekaną cebulę, przepuszczony przez praskę czosnek, oraz startą marchewkę. Chwilę razem podsmażać. Dodać pomidory oraz suszoną bazylię. Wlać około 5 litrów gorącej wody, zagotować. Wrzucić fasolkę i gotować na niezbyt dużym ogniu ok. 20-30 min. Dodać makaron oraz koncentrat pomidorowy. Gotować jeszcze ok. 5 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:)