Sałatka z zielonych pomidorów
Zostałam obdarowana miską zielonych pomidorów. Nigdy nie robiłam, ani nawet nie jadłam sałatki z nich. Przeszukując internet trafiłam na wiele przepisów. Wybrałam 3, ale nie każda wersja była trafiona. Jednej takiej zupełnie bez cukru z winnym octem nie dało się jeść - sam kwas. Druga propozycja natomiast zawierała zbyt dużo cukru. To nie był mój klimat. Polecam natomiast te od Malwiny. Wyważone, lekko słodkawe, ale bez przesady. I tę wersję polecam.
Składniki:
- 1 kg zielonych pomidorów,
- 2 cebule,
- 1 łyżka soli,
- ziele angielskie, gorczyca biała, pieprz, listki laurowe i ewentualnie koper
zalewa:
- 2 szkl. wody,
- 0,5 szkl. octu 10%,
- 3/4 szkl. cukru,
- 2 łyżki oleju.
Przygotowanie:
Pomidory umyć, usunąć szypułki, pokroić w poprzek w około 5mm plastry. Zasypać solą i odstawić w chłodne miejsca na minimum 12 h. Po tym czasie odsączyć pomidory. Dodać pokrojoną cebulę w piórka lub w plasterki. Zalewę zagotować. Do każdego słoika na dno dodać po kulce ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, 10 ziarenek gorczycy i jednym listku laurowym. Składniki zalewy zagotować. Włożyć ostrożnie sałatkę do słoików i zalać gorącą zalewą. Pasteryzować około 10-15 minut. Sałatka nadaje się do spożycia po około 3-4 tygodniach.