Porady kulinarne
-
Zapiekanka - czym doprawić po upieczeniu?
Gotową zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i warzywami można posypać koperkiem lub natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.
-
Czym doprawić dania?
Oleje z ziołami są wygodnym sposobem przyprawiania – aromatyczny olej potrafi podkręcić smak klasycznego dania!
-
Co zrobić, aby szaszłyki piekły się równomiernie?
Aby szaszłyki piekły się równomiernie, pamiętajcie, żeby kawałki mięsa i boczku miały podobną wielkość. Dzięki temu unikniecie sytuacji, w której jedna część jest już dobrze upieczona, a druga wciąż surowa.
-
Jak długo grillować ser camembert?
Nie grilluj camemberta za długo – 2-3 minuty na stronę wystarczą, aby ser zmiękł i delikatnie się stopił, ale nie rozlał całkowicie.
-
Krokiety z farszem - jak zaoszczędzić czas przy przygotowaniu?
Jeśli chcesz zaoszczędzić czas, farsz z pieczarek i jajek można przygotować dzień wcześniej, co sprawi, że samo przygotowanie krokietów będzie szybsze.
-
Jarmuż - co zrobić, aby był delikatniejszy?
Aby jarmuż był jeszcze delikatniejszy, można go wcześniej na kilka minut zblanszować, czyli krótko zanurzyć we wrzątku, a następnie szybko schłodzić w zimnej wodzie. Dzięki temu liście zyskają przyjemniejszą teksturę, zachowując jednocześnie swoją wartość odżywczą
-
Jak przygotować najprostszą marynatę do mięsa?
Do miski wlać olej Kujawskiego z ziołami, doprawić solą i pieprzem. Marynować mieso co najmniej 2 godzizny.
-
Ciastka z jabłkiem - dzięki czemu zachowują świeżość?
Dzięki użyciu oleju Kujawski 3 ziarna długo zachowują świeżość i są miękkie
-
Babka - jak uzyskać orzeźwiajacy smak?
Dzięki świeżo wyciśniętemu soku z pomarańczy i startej skórki, ciasto zyskuje orzeźwiający smak.
-
Jak dopasować papier do pieczenia do foremki?
Papier do pieczenia warto zgnieść w kulkę, a następnie rozprostować. Teraz dużo łatwiej będzie dopasować papier na foremkę o dowolnym kształcie.
-
Jak długo marynować kurczaka przed pieczeniem?
Aby kurczak wyszedł jeszcze bardziej soczysty, spróbuj zamarynować go na kilka godzin przed pieczeniem, a najlepiej zostawić w lodówce na całą noc.
-
Ogórki marynowane - jak uzyskac nieco inny profil smakowy?
Aby uzyskać nieco inny profil smakowy możesz eksperymentować z różnymi rodzajami octu, np. octem jabłkowym lub balsamicznym.
-
Jakie ziemniaki wybrać do pieczenia?
Przy wyborze ziemniaków, postaw na te mniejsze, ponieważ szybciej się upieką i będą miały chrupiącą skórkę.
-
Co dodać do marynaty, aby szaszłyki były ostrzejsze?
Jeśli lubicie ostrzejsze smaki, możecie dodać do marynaty trochę chili lub ulubionej ostrej przyprawy.
-
Szaszłyki - czym urozmaić smak dania?
Do hawajskich szaszłyków z kurczaka i ananasa polecam dodać odrobinę świeżo wyciśniętego soku z limonki do marynaty. Kwaśna nuta podkreśli słodycz ananasa i nada mięsu jeszcze więcej aromatu.
-
Muffinki - jak dużo ciasta dodać do foremek?
Wypełniamy foremki ciastem do około 3/4 wysokości, aby dać muffinkom miejsce do wyrośnięcia. Jeśli nie mamy specjalnych papilotek, można wyłożyć foremki papierem do pieczenia. Dzięki temu łatwiej będzie wyjąć muffinki po upieczeniu, a przy tym nie będą one przywierać do formy.