Porady kulinarne
-
Kaczka pieczona - co zrobić bezspośrednio po pieczeniu?
Po upieczeniu, wysmarować kaczkę przy pomocy pędzelka sosem z dna naczynia.
-
-
Jak przygotować dressing do sałatki?
Do garnuszka wlewam miód, musztardę, sok z cytryny, olej Kujawski 3 ziarna i mieszam wszystko do połączenia się składników.
-
-
Makowiec japoński - dlaczego dodać do ciasta olej rzepakowy?
Ciasto staje się bardziej puszyste, wilgotne, a do tego dłużej zachowuje świeżość.
-
Jak długo namaczać matiasy?
Śledzie matiasy zalej wodą i mocz przez noc lub do momentu, aż przestaną być takie słone.
-
Uszka - jaką mąkę wybrać?
Najlepiej sprawdzi się typ 500, dzięki niej ciasto będzie idealnie elastyczne.
-
-
Kapusta z grzybami i grochem - kiedy i z czym podawać?
Kapusta z grzybami i grochem smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień, gdy smaki dobrze się przegryzą.
-
Jak długo piec piernik?
Piernik błyskawiczny wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Ci pieczemy przez ok. 1 godz. lub do tzw. “suchego patyczka”
-
Schab - jak długo go piec?
Przez pierwsze 20 minut piecz z przykryciem w temperaturze 180 stopni C w trybie “grzanie dół”. Po tym czasie zdejmij pokrywkę lub odsłoń folię aluminiową. Piecz dalej przez kolejne 35-40 minut w temperaturze 180 stopni C w trybie “grzanie dół”.
-
Śledzie w oleju z pomarańczą - na jak długo odstawić potrawę?
Wstaw do lodówki na 24 godziny, w tym czasie smaki się przegryzą i wzmocnią aromaty.
-
-
Keks - co zrobić przed dodaniem owoców do ciasta?
Przygotowane owoce mieszamy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do ciasta.
-
Mleko do drożdży - jaka temperatura?
Mleko powinno być lekko ciepłe, ale nie gorące – zbyt wysoka temperatura może zahamować pracę drożdży.
-
Masa makowa - jaką wybrać do ciasta?
Do przygotowania makowca na oleju możesz wykorzystać zarówno gotową masę makową, jak i przygotować ją samodzielnie.
Jeśli wybierasz masę gotową, zwróć uwagę na jej skład – najlepiej, aby zawierała dużo maku i naturalne dodatki takie jak miód czy bakalie, a jak najmniej sztucznych konserwantów. Przed użyciem warto spróbować masy i ewentualnie wzbogacić ją dodatkami, np. odrobiną cynamonu, skórką pomarańczową czy większą ilością bakalii, aby nadać jej bardziej wyrazisty smak.
Jeśli wolisz zrobić masę makową samodzielnie, przygotuj mak, mieląc go co najmniej dwa razy w maszynce. Połącz go z miodem, cukrem, masłem i bakaliami według własnych upodobań. Domowa masa daje Ci…