Faworki drożdżowe
Połączenie tradycyjnych pączków i chrustu. Przygotowanie faworków drożdżowych jest nieco bardziej czasochłonne niż tradycyjnych faworków, bo ciasto drożdżowe wymaga wyrastania, ale efekt końcowy jest wart każdej minuty! Są puszyste i mięciutkie, smażymy je jak tradycyjne pączki w głębokim tłuszczu, ale formujemy jak chrust. Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, obowiązkowo polane lukrem!
Składniki na faworki drożdżowe:
Zaczyn :
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 100 ml ciepłego mleka
Ciasto :
- 500 g mąki pszennej
- 75 g cukru
- szczypta soli
- 150 ml mleka
- 75 g masła
- 3 żółtka
- 1 jajko
Dodatkowo :
- olej lub smalec do smażenia
- 1 ½ szklanki cukru pudru
- 5-6 łyżek gorącej wody
Jak przygotować faworki drożdżowe?
Zrobić zaczyn : w miseczce wymieszać drożdże, cukier i ciepłe (nie gorące!) mleko. Odstawić na 15 minut. W garnuszku umieścić mleko i masło, podgrzać do rozpuszczenia masła, odstawić. W większej misce umieścić mąkę, cukier, sól, mleko z masłem, żółtka, jajko i gotowy zaczyn. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez około 5-6 minut. Miskę zakryć szczelnie folią aluminiową i odstawić na 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wówczas obsypać blat mąką i delikatnie przełożyć na nie ciasto. Ciasto może być lekko lepiące, najlepiej oprószyć je odrobiną mąki i wtedy delikatnie rozwałkować na prostokąt o wielkości około 30x20 cm. Ciasto pociąć wzdłuż dłuższego boku na paski o szerokości 3 cm, następnie podzielić je na kawałki o długości około 10 cm. W każdym kawałku naciąć dziurkę, przełożyć przez nią górną część faworka, odstawić go na podsypany mąką blat. W garnku rozgrzać olej lub smalec, wrzucać po kilka faworków naraz, smażyć przez około 1 ½ minuty z każdej strony. Odłożyć na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przygotować lukier : w misce wymieszać cukier puder i gorącą wodę, jeśli lukier jest za rzadki dodać odrobinę cukru pudru, jeśli za gęsty dodać kilka kropli gorącej wody i ponownie wymieszać. Polukrować faworki za pomocą pędzelka.