Wyszła troszkę pikantna, zróżnicowana smakowo, po prostu pyszna. Nieco obawiałam się pieczarek, ale niepotrzebnie - skomponowały się znakomicie. Od siebie dałam ziemniaki i tymianek...
Od dawna chodził za mną pomysł na wykonanie takiej zupy w orientalnym stylu. Chciałam, aby była w smaku właśnie ostro- kwaśna. (...) Trochę pokombinowałam i wyszła właśnie taka zupa:)
Lubię proste, stare przepisy, które pamiętam z dzieciństwa. Lubię długie oczekiwanie, aż potrawa „dojdzie” ponieważ im dłużej ją mieszam i wdycham uspakajającą woń mikstury tym bardziej finalne danie mi smakuje. Dziś zapraszam na praco- i czaso- chłonną genialną zupę gulaszową.
Wydawało mi się, że musi smakować dość... oryginalnie, niekoniecznie dobrze. Ale się myliłam, ten ciekawy smak odpowiadał wszystkim, kwaśno- ostre połączenie okazało się bardzo udane. Grecy wiedzą, co robią.
Dobrze się złożyło, bo zupa jest naprawdę świetna - prosta, lekka i bardzo aromatyczna! Wyraźnie wyczuwa się smak imbiru i kolendry. Kończąc porcję, chciałoby się dolać kolejną. I jeszcze jedną;) Może stanowić wspaniałe rozpoczęcie orientalnego obiadu, ale równie dobrze samodzielne danie.
Coś pysznego! Nie myślałam, że zupa może mi tak smakować. Nie przepadam za takimi "zmiksowanymi", bez konkretnych dodatków, ale ta okazała się strzałem w dziesiątkę. Zapewne dzięki mojej ulubionej dyni;)
Rosół zagotować z chrzanem (ponoć koniecznie musi być świeży, ale to się sprawdzi... ;) i czosnkiem. Ilość chrzanu zależy od tego, jak ostra ma być zupa.
Idealna zupa na jesienno - zimowe chłody. Jest pyszna, znakomicie rozgrzewa i pięknie pachnie. Jest doskonała na przemarznięcie i przeziębienie. Krótko gotowane warzywa o właściwościach rozgrzewających z pewnością spełniają swoje zadanie :) Miseczka takiej zupy od razu stawia na nogi i poprawia humor. Kluseczki są aromatyczne bardzo sycące, o zdecydowanym, łososiowym smaku. Dodatek ziół sprawia, że zupa jest jeszcze bardziej odżywcza i kolorowa. To taka mała bomba witaminowa :)
Proponuję przygotowanie zupy w nietuzinkowy sposób, bo z dodatkiem wina i soku z pomarańczy. Zupa jest bardzo aromatyczna, a dodatek chrzanu nadaje jej charakteru. Uzupełnieniem całego dania są pulpeciki rybne.
A teraz na gorąco - równie pyszna ...... Najlepsza z dodatkiem ubitej kremówki.... przepis Macieja Nowickiego z restauracji Narzeczona Kopernika w Toruniu według receptury z najstarszej toruńskiej książki kucharskiej:
Zupa jest sycąca i rozgrzewająca, w sam raz na zimowy wieczór. Na pewno zasmakuje wszystkim amatorom fasolki po bretońsku; w smaku bardzo ją przypomina.