Chłodnik cytrynowy zakrapiany rumem

Chłodnik cytrynowy zakrapiany rumem
Zdjęcie - Chłodnik cytrynowy zakrapiany rumem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


























Po warsztatach fotografii kulinarnej otrzymałyśmy paczki pełne produktów z logiem Doceń polskie . Produkty do przetestowania nie dostałyśmy pod warunkiem, że zrecenzujemy je na blogu, ale ja już na pierwszy rzut oka zachwyciłam się cytrynkami w rumie. Gdy je spróbowałam uznałam po prostu, że są godne uznania i warto je pokazać na blogu. Początkowo cytrynki w syropie rumowym chciałam wykorzystać jako dodatek do grillowanej piersi kurczaka i do lemionady. Upały sprawiły jednak, że największą ochotę nabrałam na kwaskowaty chłodnik. Zazwyczaj zupę cytrynową przygotowuje się na bazie bulionu z kurczaka i soku z cytryny, a pod koniec gotowania zabiela się ją śmietanką i żółtkami. W przypadku upalnych dni, tak przyrządzona zupa jest zbyt ciepła i za ciężka, dlatego wymarzyłam sobie chłodnik cytrynowy. Wykorzystałam do niego jedynie gęsty jogurt grecki, sok z cytryny, syrop rumowy i cytrynki z syropu. Taki chłodnik można podać z np. grillowaną piersią kurczaka, ale ja wybrałam wersję na słodko. Danie ozdobiłam cytrynami w rumie i praliną karmelowo-migdałową. W efekcie wyszedł interesujący chłodnik, który można podawać jako przystawkę lub deser :)

Chłodnik cytrynowy zakrapiany rumem
  • 800 g greckiego gęstego jogurtu
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z cytryny
  • 150 ml syropu cukrowo-rumowego z cytryn w rumie
  • plastry cytryn w rumie
  • łyżka miodu
  1. Schłodzony jogurt wlewamy do miski, łączymy ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i startą skórką. Mieszamy trzepaczką dodając miód.
  2. Cienką strużką wlewamy syrop cukrowo-rumowy i energicznie mieszamy z jogurtem.
  3. Tak przygotowany chłodnik wstawiamy do lodówki na godzinę.
  4. Podajemy z plastramy cytryn w rumie i praliną migdałową.
Karmelowa pralina migdałowa
  • garść migdałów blanszowanych
  • 125 g cukru
  • 20 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  1. W rondelku rozpuszczamy cukier z wodą i sokiem z cytryny.
  2. Po kilku minutach gotowania zacznie zmieniać kolor na złocisty.
  3. Gdy stanie się bursztynowo-brązowy zdejmujemy rondel z ognia.
  4. Na pergaminie kładziemy migdały i wylewamy na nie karmel.
  5. Zostawiamy do zstygnięcia na kilka minut, a następnie odklejamy od pergaminu i łamiemy na mniejsze kawałki, którymi dekorujemy chłodnik.
  6. Tak przygotowaną pralinę możemy też zmiksować tworząc krokant.
Tosia

Kategorie przepisów