Pikantna zupa fasolowa

Pikantna zupa fasolowa
Dziś na warsztat poszedł genialny przepis na zupę znaleziony u Edysi79. Tak jak obiecuje autorka, zupa jest sycąca i rozgrzewająca, w sam raz na zimowy wieczór. Na pewno zasmakuje wszystkim amatorom fasolki po bretońsku; w smaku bardzo ją przypomina. W przepisie uwzględniłam moje poprawki. Jest w niej trochę mniej kiełbasy i trzy szczypty papryki zamiast jednej :) Zrezygnowałam też z dodatku makaronu, jakoś mi się nie widział w tym towarzystwie ;) Tak czy inaczej, przepis jest wart wypróbowania - polecam!

Zdjęcie - Pikantna zupa fasolowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
składniki (na 2-3 talerze):

  • puszka czerwonej fasoli (200g)
  • 2 ziemniaki
  • 50 g cienkiej kiełbasy
  • cebula dymka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 szczypty mielonej ostrej papryki
  • sól i pieprz
  • 100 g makaronu świderki (opcjonalnie)


Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać 0,5 l wrzątku, gotować 15 minut. Wsypać połowę osączonej z zalewy fasoli, dolać 0,5 l wrzątku, dodać koncentrat, paprykę, sól i pieprz. Zmiksować. Kiełbasę pokroić w plasterki, dymkę pokroić w krążki, szczypiorek posiekać i odłożyć trochę do posypania. Cebulę zezłocić na oleju. Kiełbasę, dymkę, szczypiorek i resztę fasoli dodać do zupy, chwilę pogotować. Dodać osobno ugotowany makaron, wymieszać. Przyprawić i od razu podawać, każdą porcję posypując szczypiorkiem.

Kategorie przepisów