Szczawiowa z białą kiełbasą

Szczawiowa z białą kiełbasą
Zdjęcie - Szczawiowa z białą kiełbasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jajko i białą kiełbasę spotyka się głównie z barszczu białym, ale zapewniam, że w towarzystwie szczawiu, oba składniki odnajdują się równie dobrze.
Składniki:
  • 1,5 litra rosołu z wołowiny lub kurczaka
  • 2 garście szczawiu
  • 75 dag ziemniaków
  • 20 dag białej kiełbasy
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • łyżka masła
  • zielenina
  • sól, pieprzu

Obrane i pokrojone ziemniaki włożyć do wrzącego rosołu i ugotować. Szczaw umyć, oderwać ogonki, listki posiekać, udusić na maśle, posolić. Do rosołu dodać szczaw, pokrojoną w plastry kiełbasę, wlać zahartowaną śmietanę. Gotować pięć minut na małym ogniu. Ugotowane jajka obrać, pokroić w ćwiartki, włożyć do talerzy i zalać gorącą zupą. Można posypać zieleniną do smaku.
Przepis pochodzi Biblioteki Poradnika Domowego; tom 38, "pomysły na dania ze szpinakiem i szczawiem". U mnie wersja bez ziemniaków i zieleniny. Śmietanę zastąpiłam jogurtem.
*By Mum :-)

Kategorie przepisów