Zupa rybna z pulpecikami

Zupa rybna z pulpecikami
Zdjęcie - Zupa rybna z pulpecikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Karp smażony, ryba w galarecie, śledzie pod pierzynką - jesteśmy smakoszami rybnych potraw. A że ze świątecznych zakupów zostało jeszcze nieco mintaja, to będzie zupa rybna. Proponuję przygotowanie zupy w nietuzinkowy sposób, bo z dodatkiem wina i soku z pomarańczy. Zupa jest bardzo aromatyczna, a dodatek chrzanu nadaje jej charakteru. Uzupełnieniem całego dania są pulpeciki rybne. Zupę można podawać zwyczajnie z kawałkami warzyw lub jako zupę-krem. Ja wolę tę drugą wersję, a Wy?  inspiracja

ok 6-8 porcji

Składniki:

  • 1 ½ litra bulionu warzywnego
  • 1 kg filetów z mintaja
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 400 g ziemniaków
  • 200 g marchewki
  • 1 duża pomarańcza
  • 125 ml białego słodkiego wina
  • 2 łyżeczki chrzanu: jedna do ryby, druga do zupy
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 
  • 2 pory (tylko biała część) 

Rybę umyć, posolić i odstawić na dwie godziny. Ziemniaki oraz marchew obrać, umyć i pokroić w grubszą kostkę – całość wrzucić do bulionu. Por pokroić w piórka i poddusić na maśle, dodać do wywaru oraz posolone wcześniej filety rybne.

Pomarańczę sparzyć wrzącą wodą, osuszyć i zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok – wszystko dodać do gotującego się wywaru wraz z winem i chrzanem, doprawić ostrą papryką. 

Gdy ryba będzie już biała należy wyjąć ją z garnka, przestudzić i zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki, łyżeczkę chrzanu i bułkę tartą – uformować pulpeciki – obtoczyć w mące i wrzucić ponownie do gotującej się zupy, i gotować jeszcze ok. 15 minut. Po tym czasie pulpeciki wyjąć, a zupę zmiksować na krem. Jeżeli będzie zbyt gęsta, dolać odrobinę wywaru i podawać z pulpecikami.

Smacznego

Wydrukuj przepis

i jeszcze kolka fotek...

Zdjęcie - Zupa rybna z pulpecikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zupa rybna z pulpecikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów