Zupa rybna z pulpecikami
ok 6-8 porcji
Składniki:
- 1 ½ litra bulionu warzywnego
- 1 kg filetów z mintaja
- ½ pęczka natki pietruszki
- 400 g ziemniaków
- 200 g marchewki
- 1 duża pomarańcza
- 125 ml białego słodkiego wina
- 2 łyżeczki chrzanu: jedna do ryby, druga do zupy
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- sól do smaku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 2 pory (tylko biała część)
Rybę umyć, posolić i odstawić na dwie godziny. Ziemniaki oraz marchew obrać, umyć i pokroić w grubszą kostkę – całość wrzucić do bulionu. Por pokroić w piórka i poddusić na maśle, dodać do wywaru oraz posolone wcześniej filety rybne.
Pomarańczę sparzyć wrzącą wodą, osuszyć i zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok – wszystko dodać do gotującego się wywaru wraz z winem i chrzanem, doprawić ostrą papryką.
Gdy ryba będzie już biała należy wyjąć ją z garnka, przestudzić i zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki, łyżeczkę chrzanu i bułkę tartą – uformować pulpeciki – obtoczyć w mące i wrzucić ponownie do gotującej się zupy, i gotować jeszcze ok. 15 minut. Po tym czasie pulpeciki wyjąć, a zupę zmiksować na krem. Jeżeli będzie zbyt gęsta, dolać odrobinę wywaru i podawać z pulpecikami.
Smacznego
i jeszcze kolka fotek...