Zupa z łososiem i szparagami
przepis:
2 dzwonki łososia
25 dag szparagów
2-3 ziemniaki
1 marchew
pół pora
koperek
sól, pieprz
2 liście laurowe, ziele angielskie
śmietanka
0,75 l bulionu warzywnego
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.
Szparagi obrać, umyć pokroić na centymetrowe kawałki.
Marchew obrać , umyć, pokroić na cienkie plasterki.
Białą część pora umyć, pokroić w plasterki.
Bulion zagotować, dodać do niego liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i warzywa.
Po 10 min dodać łososia.
Kiedy warzywa będą miękkie, zupę doprawić solą, pieprzem oraz dodać śmietankę i koperek.
Łososia wyjąć i podzielić na kawałki. Ułożyć na talerzach i zalać zupą.