Krem z brokułów z grzankami i jajkiem w koszulce

Krem z brokułów z grzankami i jajkiem w koszulce
Zdjęcie - Krem z brokułów z grzankami i jajkiem w koszulce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Dzisiaj wyjątkowo będę narzekać. Rzadko mi się to zdarza (przynajmniej na blogu), ale dzisiejszy dzień naprawdę daje mi popalić. Nienawidzę tego dnia od momentu kiedy otworzyłam oczy. Wszystkie nagromadzone obowiązki przeciągają się w czasie, a zaplanowane przyjemności nie dochodzą do skutku. Jakby jeszcze tego było mało, gdy chcę iść spać i zapomnieć, że w ogóle dzisiaj się obudziłam, okazuje się, że zostały mi cztery godziny do kolejnego deadline'u. Gdzie tu sprawiedliwość?
Do tego marznę okrutnie co przypomina mi o nadchodzącej zimie, którą prawdopodobnie całą przeleżę w wannie. Ale na to akurat mam sposób- sprawdzoną zupę krem. Łyżka za łyżką i razem z rozchodzącym się po ciele ciepłem przychodzi powoli poprawa nastroju. Niestety deadline nie znika. A zegar tyka...

Krem z brokułów z grzankami i jajkiem w koszulce (6 porcji)
- 1 brokuł - 2 ząbki czosnku - 1 cebula - 3 cm świeżego imbiru - 2 liście laurowe - 1 litr bulionu drobiowego - garść świeżej kolendry - garść świeżej bazylii - 100 g tartego parmezanu - sól/ pieprz - masło
- kromka chleba
- 6 jajek (ilość w zależności od ilości porcji) - sól - łyżka octu
1. Pokrój brokuły na mniejsze kawałki, czosnek zgnieć, obierz ze skórki i poszatkuj. Cebulę pokrój na mniejsze kawałki. Imbir okrój ze skórki i poszatkuj. 2. W garnku rozgrzej 1 łyżkę masła. Dodaj brokuł, czosnek, cebulę, imbir i liście laurowe. Smaż przez kilka minut, a następnie zalej bulionem. 3. Gotuj na średnim ogniu aż brokuły zmiękną (ok. 15 minut). Zdejmij z ognia, wyjmij liście laurowe, dodaj kolendrę i bazylię. Całość zmiksuj ze pomocą blendera. Posól, popieprz i dodaj parmezan. 4. W tosterze podgrzej kromkę chleba. Podgrzaną kromkę pokrój w kostkę. 5. Przygotuj jajka w koszulce. Szczegółową instrukcję jak je zrobić znajdziesz tutaj. Podawaj zupę z jajkiem i grzankami.
Śliwka

Kategorie przepisów