Zupa koperkowa z kluseczkami z łososia
przepis:
.
10 dag filetów z łososia
1 szalotka
2 łyżki mąki
1 jajko
sól, pieprz
sok z cytryny
pęczek koperku
włoszczyzna
2 ziemniaki
3 łyżki śmietanki 30%
.
Łososia opłukać, osuszyć, pokroić.
Szalotkę obrać, pokroić w krążki.
Koperek opłukać, osuszyć i drobno pokroić.
Kawałki łososia i cebulkę zmiksować melakserem. Do masy rybnej dodać jajko, mąkę, sól, pieprz, 1 łyżeczkę koperku i 1 łyżeczkę soku z cytryny. Wymieszać dokładnie.
Włoszczyznę i ziemniaki obrać pokroić , zalać 0,5 l wody i ugotować.
Z zupy usunąć włoszczyznę, ziemniaki zmiksować, dodać koperek.
Na gotującą zupę kłaść łyżką małe kluseczki z ciasta rybnego. Gotować 5 min.
Dolać śmietankę i przyprawić zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny.