Tradycyjna zupa gulaszowa
Lubię proste, stare przepisy, które pamiętam z dzieciństwa. Lubię długie oczekiwanie, aż potrawa „dojdzie” ponieważ im dłużej ją mieszam i wdycham uspakajającą woń mikstury tym bardziej finalne danie mi smakuje. Dziś zapraszam na praco- i czaso- chłonną genialną zupę gulaszową.
Poziom trudności: 6/10
Czas przygotowania: ok. 3h
Ilość: dla 4-5osób
SKŁADNIKI:
- 600g udźca wołowego
- 1 duża Cebula
- 1 duża czerwona papryka
- 5 łyżek smalcu (dobrej jakości)
- 3 łyżki oleju
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- Pieprz
- Sól
- ½ łyżeczki kminku
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ziemniaki pokrojone w kostkę i ugotowane
- Kluseczki (mąka zmieszana z niewielką ilością wody o konsystencji rzadkiego ciasta chlebowego/gęstej śmietany)
- OPCJONALNIE (możesz pominąć, choć uważam, że warto dodać):1 kostka rosołowa wołowa oraz 1 kostka mięsna
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Na mocno rozgrzany smalec z olejem wrzucam mięso pokrojone w niewielką kostkę i obsmażam na ciemnobrązowo z każdej strony.
2. Gdy mięso nabierze ciemnego koloru dodaję, cebulkę i paprykę, i smażę dalej aż warzywa się zrumienią.
3. Po chwili na patelnię dodaję koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku, i smażę jeszcze chwilę.
4. Gdy zawartość patelni ma przyjemnie brązowy kolor przekładam całość do garnka i zalewam dużą ilością wody. Aby powstała zupa.
5. Do garnka z zupą przeciskam przez praskę czosnek i dodaję pozostałe przyprawy.
6. Całość gotuję 2 godziny na minimalnym ogniu co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby uzupełniając wodę, która odparowała.
7. Na koniec rozrabiam kilka łyżek mąki z niewielką ilością zimnej wody. Końcówką łyżeczka odrywam niewielkie kawałki tak powstałej „ciastoliny” i wrzucam do sosu. Całość gotuję jeszcze kilkanaście minut.
8. Na koniec dodaję ugotowane ziemniaki.
Smacznego!