Tradycyjna zupa gulaszowa

Tradycyjna zupa  gulaszowa

Lubię proste, stare przepisy, które pamiętam z dzieciństwa. Lubię długie oczekiwanie, aż potrawa „dojdzie” ponieważ im dłużej ją mieszam i wdycham uspakajającą woń mikstury tym bardziej finalne danie mi smakuje. Dziś zapraszam na praco- i czaso- chłonną genialną zupę gulaszową.

Zdjęcie - Tradycyjna zupa  gulaszowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Poziom trudności: 6/10

Czas przygotowania: ok. 3h

Ilość: dla 4-5osób

SKŁADNIKI:

  • 600g udźca wołowego
  • 1 duża Cebula
  • 1 duża czerwona papryka
  • 5 łyżek smalcu (dobrej jakości)
  • 3 łyżki oleju
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • Pieprz
  • Sól
  • ½ łyżeczki kminku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ziemniaki pokrojone w kostkę i ugotowane
  • Kluseczki (mąka zmieszana z niewielką ilością wody o konsystencji rzadkiego ciasta chlebowego/gęstej śmietany)
  • OPCJONALNIE (możesz pominąć, choć uważam, że warto dodać):1 kostka rosołowa wołowa oraz 1 kostka mięsna

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Na mocno rozgrzany smalec z olejem wrzucam mięso pokrojone w niewielką kostkę i obsmażam na ciemnobrązowo z każdej strony.

2. Gdy mięso nabierze ciemnego koloru dodaję, cebulkę i paprykę, i smażę dalej aż warzywa się zrumienią.

3. Po chwili na patelnię dodaję koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku, i smażę jeszcze chwilę.

4. Gdy zawartość patelni ma przyjemnie brązowy kolor przekładam całość do garnka i zalewam dużą ilością wody. Aby powstała zupa.

5. Do garnka z zupą przeciskam przez praskę czosnek i dodaję pozostałe przyprawy.

6. Całość gotuję 2 godziny na minimalnym ogniu co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby uzupełniając wodę, która odparowała.

7. Na koniec rozrabiam kilka łyżek mąki z niewielką ilością zimnej wody. Końcówką łyżeczka odrywam niewielkie kawałki tak powstałej „ciastoliny” i wrzucam do sosu. Całość gotuję jeszcze kilkanaście minut.

8. Na koniec dodaję ugotowane ziemniaki.

Smacznego!

Kategorie przepisów