Włoska zupa z dyni, pomarańczy i tymianku


Coś pysznego! Nie myślałam, że zupa może mi tak smakować. Nie przepadam za takimi "zmiksowanymi", bez konkretnych dodatków, ale ta okazała się strzałem w dziesiątkę. Zapewne dzięki mojej ulubionej dyni;)Udało mi się kupić świeży tymianek, więc mogłam wypróbować przepis bez zmieniania go i przekonać się, jak dobrze komponują się wszystkie składniki. Po raz kolejny przekonuję się, że włoska kuchnia nie ma sobie równych, a przynajmniej lokuje się w czołówce;)
Włoska zupa z dyni, pomarańczy i tymianku
- łyżka oliwy
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 450g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
- 600ml wywaru warzywnego (czy drobiowego)
- sól, pieprz
- 1/2 pomarańczy
- 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
- 6 łyżek mleka
W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić posiekaną cebulę i dusić kilka minut, aż zmięknie.
Dodać czosnek i dynię i dusić ok. 2 minut, mieszając.
Wlać sok z pomarańczy i podgrzany wywar, dodać sól, pieprz do smaku, większość tymianku i drobno startą skórkę pomarańczy.
Gotować pod przykryciem ok. 20 minut, aż dynia zmięknie.
Zmiksować ją, dodać mleko i wymieszać, wsypać resztę tymianku.
Podawać z chlebem.
Przepis znalazłam w książce "Kuchnia włoska" wyd. Olesiejuk.
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 130 kcal