Chińska zupa z mieloną wołowiną i kolendrą
To zupa, którą chciałam przygotować już od dawna, ale nie miałam jednocześnie wszystkich składników. Ostatnio jednak zdążyłam ją zrobić zanim kolendra stojąca na moim parapecie przestała nadawać się do czegokolwiek. Dobrze się złożyło, bo zupa jest naprawdę świetna - prosta, lekka i bardzo aromatyczna! Wyraźnie wyczuwa się smak imbiru i kolendry. Kończąc porcję, chciałoby się dolać kolejną. I jeszcze jedną;) Może stanowić wspaniałe rozpoczęcie orientalnego obiadu, ale równie dobrze samodzielne danie. Polecam:)
Chińska zupa z mieloną wołowiną i kolendrą
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka wina ryżowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 150g mielonej wołowiny
- 0,8l bulionu drobiowego (u mnie z warzyw)
- 1 jajko (oryginalnie same białka)
- sól, pieprz
- 1 łyżka drobno posiekanego imbiru
- 1 łyżka drobno posiekanej dymki
- 1 łyżka drobno posiekanej kolendry
W misce wymieszać sos sojowy, cukier, wino i sól.
Umieścić w niej mięso i odstawić.
Zagotować wywar i dodać wołowinę.
Rozdrobnić wszystkie grudki i gotować przez 10 minut.
Powoli dodawać jajko, szybko mieszając zupę.
Doprawić do smaku.
Na dnie miseczek umieścić imbir, dymkę i kolendrę,
a następnie zalać je zupą.
Przepis z książki "Doskonała chińszczyzna" wyd. Parragon.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4
Kaloryczność jednej porcji: 130 kcal