Dobre spaghetti z warzywnym sosem

Kiedy nie mam pomysłu na obiad, zwykle sięgam po makaron spaghetti i wymyślam przeróżne sosy, na bazie pomidorów.

Tym razem, zrobiłam wegetariańskie spaghetti z selerem naciowym, pieczarkami, cebulką i sosem pomidorowym. W sezonie letnim, lepiej wykorzystać świeże, zmiksowane pomidory. Jeżeli chcesz utrzymać zdrowszą wersję potrawy, użyj makaron razowy lub z pszenicy durum.

Polecam na zdrowy obiad, dla całej rodziny 🙂

Zdjęcie - Dobre spaghetti z warzywnym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na spaghetti z warzywami / 2 porcje
  • 1/2 opakowania makaronu spaghetti ( klasyczny, razowy lub z pszenicy durum )
  • 2 cebulki pokrojone w cienkie piórka
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki
  • 8 pieczarek pokrojonych w grubsze plasterki
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 6 płatków suszonych pomidorów drobno posiekanych
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 2 łyżki startego sera żółtego ( np. Bursztyn )
  • przyprawy do smaku np. domowa kostka rosołowa
  • oliwa lub olej do smażenia

Makaron ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu.

Na dużej patelni, rozgrzej olej lub oliwę. Dodaj cebulę, kiedy cebulka zmięknie, dodaj seler naciowy i czosnek. Całość smaż chwilę mieszając.

Dodaj suszone pomidory i pieczarki. Wszystko pomieszaj i duś pod przykryciem, około 10 minut. Dodaj sos z pomidorów, pomieszaj i ponownie wszystko podgrzewaj.

Całość dopraw do smaku, tak jak lubisz. Gorący sos, wyłóż na makaron, posyp startym serem i od razu podawaj 🙂 Smacznego 🙂

Kategorie przepisów

Podobne przepisy