Pulpety duszone w warzywach

Pulpety duszone w warzywach
Zdjęcie - Pulpety duszone w warzywach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 50
  • Czas przygotowania: 20minuty
  • Czas gotowania: 30minuty

Ciekawe danie jednogarnkowe. Delikatne pulpety drobiowe duszone w sosie pomidorowym z dodatkiem mnóstwa warzyw. Taki obiad można zrobić nawet na cały tydzień i każdego dnia podawać z innym dodatkiem. Ja najbardziej lubię z kaszą orkiszową ale świetne są też z ziemniakami czy ryżem a nawet makaronem. Co kto lubi:)

Składniki Instrukcje

Mięso mielone włożyć do miski, dodać jajko, sól, pieprz oraz majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać i uformować małe pulpeciki. Każdego obtoczyć w bułce tartej. Obsmażyć na patelni z obu stron.

W głębokiej, dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, przesmażyć drobno posiekaną cebulę.Wlać pomidory, dodać pokrojone pieczarki, paprykę oraz seler naciowy. Można dolać szklankę wody. Włożyć pulpety i wszystko razem dusić pod przykryciem ok. 25-30 min. Sos ładnie zgęstnieje, warzywa staną się miękkie a pulpety dojdą w środku.Przyprawić sos solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem posypać obficie posiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami lub ulubioną kaszą.

Smacznego:)

Zdjęcie - Pulpety duszone w warzywach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów