Morszczuk w marynacie miodowo-musztardowej
Morszczuk w marynacie miodowo-musztardowej to niezaprzeczalnie moje ulubione połączenie ! Od jakiegoś czasu chodziło za mną takie lekkie danie. Uwielbiam rybę w każdej postaci i bardzo często pojawia się u mnie na stole. Do takiego obiadu zazwyczaj robię jeszcze surówkę z kiszonej kapusty i jabłka. Od dziecka uwielbiałam taki zestaw ?
Ostatnio bardzo często przygotowuje wszelkiego rodzaju kasze, a kasza bulgur jest jedną z moich ulubionych ! Dodałam do niej mleczka kokosowego, dzięki czemu stała się kremowa i kokosowa. Jeszcze jeszcze takiej nie próbowaliście to musicie to nadrobić ?
Podsumowując, bardzo polecam to pyszne i lekkie połączenie nie tylko osobom dbającym o dietę ?
Morszczuk w marynacie miodowo-musztardowej z kokosową kasząSkładniki:
Filety z ryby (u mnie morszczuk) ale można użyć ulubionej białej ryby
1 duża marchewka
Świeży koperek ⠀
Marynata:
2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy
1/2 łyżki miodu
1 łyżeczka mieszanki ulubionych ziół
Sól/pieprz ⠀
W misce mieszamy 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek z musztardą miodem, ziołami, odrobiną soli i pieprzu do smaku. W gotowej marynacie maczamy rozmrożone filety, następnie wkładamy do lodówki na 30-40 min. (można też pominąć ten krok i od razu smażyć). W tym czasie gotujemy kaszę bulgur w osolonej wodzie ok. 8 min. Po tym czasie odlewamy wodę. Rozcinamy woreczki i przekładamy kaszę z powrotem do garnka. Zalewamy mlekiem kokosowym, doprawiamy odrobiną soli i gotujemy jeszcze kilka minut. Zamarynowaną rybę smażymy na patelni razem z całą marynatą. Podlewamy bulionem warzywnym lub wodą i dodajemy startą marchewkę. Dusimy pod przykryciem. Rybę podajemy z kaszą i świeżym koperkiem 🌱
Ja do dania zrobiłam jeszcze surówkę z kiszonej kapusty i jabłka, która idealnie do niego pasuje !
Morszczuk w marynacie miodowo-musztardowej z kokosową kaszą Pyszny i dietetyczny obiad. Morszczuk w marynacie z kokosowa kaszą. Kategorie: Obiad Kuchnia: Dietetyczna, Fit, Wegetariańska, Zdrowa Tagi: kasza, morszczuk, Obiad, ryba Czas przygotowania: 40 minutes Cook Time: 15 minutes Całkowity czas: 55 minutes Ilość porcji: 4 osoby Autor: Marcepanowa kuchnia Składniki- Filety z ryby u mnie morszczuk ale można użyć ulubionej białej ryby
- 1 duża marchewka
- Świeży koperek ⠀
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy
- 1/2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka mieszanki ulubionych ziół
- Sól/pieprz ⠀
- W misce mieszamy 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek z musztardą miodem, ziołami, odrobiną soli i pieprzu do smaku. W gotowej marynacie maczamy rozmrożone filety, następnie wkładamy do lodówki na 30-40 min. (można też pominąć ten krok i od razu smażyć). W tym czasie gotujemy kaszę bulgur w osolonej wodzie ok. 8 min. Po tym czasie odlewamy wodę. Rozcinamy woreczki i przekładamy kaszę z powrotem do garnka. Zalewamy mlekiem kokosowym, doprawiamy odrobiną soli i gotujemy jeszcze kilka minut. Zamarynowaną rybę smażymy na patelni razem z całą marynatą. Podlewamy bulionem warzywnym lub wodą i dodajemy startą marchewkę. Dusimy pod przykryciem. Rybę podajemy z kaszą i świeżym koperkiem