Pizza z patelni
Chcąc przygotować domową pizzę musimy zarezerwować sobie nieco więcej czasu. Dodatkowo przed przystąpieniem do prac czasami konieczne jest zrobienie zakupów.
A co jeśli komuś z bliskich zamarzy się pizza na ostatnią chwilę? Z tym przepisem śmiało możemy spełnić jego zachciankę:)
Ciasto przygotowuje się bez grama drożdży, bez żmudnego zagniatania, bez wyrastania. Wystarczy wymieszać kilka składników i rozprowadzić je na patelni. Do tego ketchup zamiast pomidorowego sosu (ma być na szybko, prawda?) i kilka podstawowych dodatków takich jak szynka i ser. Po około 20 minutach pizza jest już gotowa.
Jak widzicie, robi się ją błyskawicznie. Ciasto ma fajny smak i ciekawą konsystencję. Trzeba się jednak liczyć z tym, że smakiem tradycyjnej pizzy, na drożdżowym cieście nie przypomina. No i jest jej mało…. zbyt mało;)
Na 1 pizze z patelni:
- 2 łyżki majonezu (dałam kielecki)
- 4 łyżki mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- szczypta soli
Dodatkowo:
- około 50-70 g szynki
- 1 op. mozzarelli w zalewie
- zioła prowansalskie
- ketchup
Składniki na ciasto umieszczamy w garnuszku lub miseczce i mieszamy do połączenia (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).
Ciasto wykładamy na zimną patelnię o średnicy 26/28 cm (moja patelnia jest do beztłuszczowego smażenia, jeśli macie inną patelnię warto posmarować ją niewielką ilością oleju). Rozprowadzamy ciasto po całej jej powierzchni. Polewamy niewielką ilością ketchupu, posypujemy ziołami i wykładamy dowolne dodatki – u mnie to pokrojona na kawałki szynka oraz mozzarella.
Patelnię przykrywamy i smażymy na małym ogniu przez około 15-20 minut (do czasu aż ciasto na spodzie delikatnie się przyrumieni, a ser na wierzchu roztopi).
Zobacz również: