Polędwiczka w sosie słodko-kwaśnym
Dania z sosem słodko-kwaśnym kojarzą mi się głównie w zestawieniu z kurczakiem. Tym bardziej z zaciekawieniem przygotowałam takie danie z polędwiczką wieprzową.
Wyszło bardzo smacznie. Tak smacznie, że mój mąż kilka razy powtarzał „Jakie to było dobre!”:)
Na 3 porcje:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 puszka ananasa
- 1 por
- 1 duża czerwona papryka
Marynata:
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3/4 szklanki zalewy z ananasa
- mielona ostra papryka
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 1 płaska łyżka brązowego cukru
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ryż
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na około 2,5 cm plastry. Lekko rozpłaszczamy je dłonią.
W misce umieszczamy ocet winny, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, zalewę z ananasa oraz przyprawy, dokładnie mieszamy. Dodajemy mięso. Wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę.
Pora kroimy na półplasterki.
Krążki ananasa kroimy w kostkę.
Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Mięso wyjmujemy z marynaty, delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym (marynatę zachowujemy). Obsmażamy po około 1,5-2 minuty z obu stron. Odkładamy na bok.
Na patelnię dodajemy paprykę i pora. Smażymy aż warzywa się zeszklą. Następnie dodajemy ananasa.
Do marynaty dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Wlewamy na patelnię i mieszamy, aż powstały sos zgęstnieje (gdyby sos był zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody).
Na patelnię przekładamy mięso i podgrzewamy razem przez około 1 minutę.
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.
Jeżeli podoba Ci sie mój blog, zachęcam rownież do śledzenia mojego profilu na Instagramie oraz Facebooku Źródło