Indyk w sosie koperkowym z pieczarkami i groszkiem

Zdjęcie - Indyk w sosie koperkowym z pieczarkami i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Indyk w sosie koperkowym z pieczarkami i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Indyk w sosie koperkowym z pieczarkami i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Indyk w sosie koperkowym z pieczarkami i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Indyk w sosie koperkowym z pieczarkami i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 600 g sznycli z piersi indyka lub pierś w całości
  • 200 g drobnych pieczarek
  • 200 g mrożonego groszku
  • 200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 100 ml śmietany 12%
  • 60 ml oleju Kujawski z ostropestu tłoczonego na zimno
  • 15 g mąki pszennej
  • 10 g masła klarowanego
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • sól i pieprz
Przygotowanie

Mięso rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą, pieprzem, rolujemy i obtaczamy w mące. Nadmiar mąki strząsamy. Mięso rumienimy z każdej strony na maśle klarowanym, a następnie przekładamy na talerz.

W tym samym naczyniu przesmażamy pieczarki pokrojone na ćwiartki. Gdy zaczną się rumienić, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Do zrumienionych pieczarek dodajemy groszek i podlewamy gorącym bulionem.

Gdy sos lekko zgęstnieje, wkładamy mięso i dodajemy posiekany koperek.

Sos zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Mięso wykładamy na talerze. Przed podaniem każdą porcję skrapiamy olejem z ostropestu.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów

Podobne przepisy