Wiejska zapiekanka
Szukacie pomysłu na zapiekankę? A może zainteresuje Was ziemniaczana zapiekanka z duszoną białą kapustą i boczkiem?
Mój mąż stwierdził, że przypomina mu bigos z ziemniakami;)
Wyszło bardzo smacznie, tak inaczej, a ja, jak wiecie, lubię od czasu do czasu podać coś nowego.
- około 600 g ziemniaków
- 1/2 główki białej kapusty
- 300-350 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 garści suszonych grzybów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 100-150 g żółtego sera
- 2 liście laurowe
- tymianek, rozmaryn, majeranek
- sól, pieprz
Opłukane grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedzamy je, płuczemy i zalewamy świeżą wodą. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie na małym ogniu przez około 1-1,5 godziny (do miękkości). Studzimy. Wodę po gotowaniu grzybów odstawiamy, grzyby drobno siekamy.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzamy. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy na plasterki.
Cebulę kroimy w kostkę.
Kapustę drobno siekamy.
Boczek kroimy w kostkę.
Na dużej, głębokiej patelni podsmażamy boczek. Gdy się zrumieni dodajemy cebulę, smażymy razem. Następnie dodajemy posiekaną kapustę, 1/2 szklanki wody z gotowania grzybów, posiekane grzyby, koncentrat pomidorowy oraz liście laurowe. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Całość dusimy pod przykryciem do miękkości kapusty (w razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody).
Naczynie żaroodporne natłuszczamy niewielką ilością masła. Na dno wykładamy połowę ziemniaków. Oprószamy je odrobiną tymianku i rozmarynu.
Następnie wykładamy warstwę kapusty. Rozkładamy pozostałe ziemniaki, które również oprószamy szczyptą tymianku i rozmarynu.
Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki. Posypujemy wierzch zapiekanki.
Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut.