Kiszona kapusta to sztandarowy składnik wigilijnych surówek, ponieważ doskonale komponuje się z rybami. W poniższej wersji, z dodatkiem owoców i orzechów, smakuje wspaniale. Słodycz owoców świetnie równoważy kwaskowatość kapusty.
Dopiero od kiedy zaczęłam robić swoja wersję, zupełnie bez cukrową, mogę z czystym sumieniem powiedzieć - lubię mizerię. Śmietanę można zastąpić w całości jogurtem, czosnku dać więcej. Bardzo smakowita wersja mizerii, polecam!
Jedzenie kapusty pekińskiej to samo zdrowie. Kolor na to nie wskazuje, ale posiada multum beta-karotenu, także mnóstwo mikroelementów wspierających nasze zdrowie. Najczęściej przygotowujemy z niej surówki. Bardzo dobrze smakuje również smażona z patelni lub woka, wówczas wydobywa swój naturalny słodki smak.
Obowiązkowe danie z młodej kapusty - kapusta duszona w śmietanie z dodatkiem świeżego koperku. Bez zasmażki i smażonej cebulki, prawie dietetyczna. Z niecierpliwością czekam każdego roku na pierwsze zielone główki. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami, kotletem lub smażona rybą.
Dziś przedstawiam przepis na kolejną lekką surówkę, która jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Drobno poszatkowana kapusta, u mnie jeszcze młoda, ze startą marchewką i obłędnym dressingiem. Doskonała do obiadu, jak i do kanapek. Polecam!
Pyszna surówka z młodej kapusty, cukinii i rzodkiewek. Sprawdzi się jako dodatek do mięs, także z grilla, na lekkie danie lub kolację. (...)Najlepsza z młodej, chrupiącej kapusty.
Fasolka szparagowa nie jest trudna, ani wymagająca w uprawie. W ogródku sieję ją zwykle dwa razy, w maju i w lipcu. Drugi zbiór właśnie się kończy, fasolę tym razem ugotowałam i podałam w panierce z delikatnie zmielonego sezamu.
Niezastąpionym elementem każdego obiadu jest niewątpliwie dobra surówka. Akurat miałam w domu połówkę sałaty lodowej, więc postanowiłam ją wykorzystać. Surówka składa się z dosyć wielu składników, ale komponują się one w idealną całość. Jest naprawdę bardzo smaczna i polecam ją każdemu.
Dziś przedstawiam ekstra szybki, zdrowy i łatwy w przygotowaniu dodatek do każdego dania głównego. Pyszna i chrupiąca surówka z pora i słodkiej kukurydzy, z dodatkiem śmietany i majonezu z pewnością przypadnie wszystkim do gustu.
Obu wersji używam praktycznie do wszystkiego – jako część innej sałatki, jako nadzienie do wrapów, jako sałatkę do hamburgerów, jako jarzynę do obiadu, jako warzywo na kanapkę i jako samodzielny, niewielki posiłek. Przyznaję – stałam się fanką coleslawa, o co się nigdy nie podejrzewałam. Spróbujcie sami, przekonacie się jakie to dobre!
Kiedyś w jednej z restauracji dostałam do obiadu sałatkę z kiszonych ogórków i była tak smaczna, że postanowiłam ją odtworzyć w domu. Przedstawiam zatem pyszną sałatkę z kiszonych ogórków, cebulki i pomidorów z dodatkiem musztardy miodowej, która będzie świetnym dodatkiem do jesiennych i zimowych dań głównych.