Młoda kapusta duszona w śmietanie
Obowiązkowe danie z młodej kapusty - kapusta duszona w śmietanie z dodatkiem świeżego koperku. Bez zasmażki i smażonej cebulki, prawie dietetyczna. Z niecierpliwością czekam każdego roku na pierwsze zielone główki. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami, kotletem lub smażona rybą.
Zapraszam na najprostszą i najsmaczniejszą wersję wiosennego klasyka kuchni polskiej.
Składniki:
główka kapusty
kubeczek śmietany 10-12%, 200 g
1 łyżka soku z cytryny lub octu
szczypta cukru
koperek - dużo
sól, pieprz
Wykonanie:
- kapustę obrać z wierzchnich, uszkodzonych liści. Przekroić na pół, następnie na ćwiartki, wyciąć głąb i pokroić w paski. Z ciemnych zielonych,wierzchnich liści wybieram kilka najdorodniejszych, usuwam gruby nerw i szatkuję cieniutko. Lubię gdy kapusta nie jest jednorodnie biała i ma różne tekstury, bo ciemnozielone listki pozostaną lekko chrupiące. Poszatkowaną kapustę umieścić w dużym rondlu, wlać pół szklanki wody i zagotować. Kapusta mięknąc odda sporo wody, także nie ma sensu więcej jej wlewać. Gdy kapusta zmięknie wlać kubek śmietany, wymieszać dokładnie całość, przykryć garnek i gotować do miękkości około 20 minut
- gdy kapusta jest miękka doprawić solą, octem, pieprzem i szczyptą cukru. Dodać posiekany koperek. Kapusta jest pyszna, bez zasmażki i bez smażonej cebulki. Jeśli dodałaś za dużo wody, lepiej zagęścić kapustę mąką niż wylewać nadmiar wody pełen soli mineralnych
- podawać z młodymi ziemniaczkami, kotletem lub smażona rybą