Surówka z kalarepki
Prosta surówka z papryką, selerem i kukurydzą. Idealna jako dodatek do ziemniaków z mięsem (kotlet mielony, schabowy etc. ).
Surówka z kalarepy
Składniki:
- kalarepa
- żółta i czerwona papryka
- mały seler
- puszka kukurydzy konserwowej
- por
- pęczek koperku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Kalarepę i seler obieramy, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Oczyszczone papryki kroimy w kostkę. Por kroimy w półtalarki, następnie solimy i zostawiamy na kilka minut. Po tym czasie, dokładnie go osączamy. Umyty i dokładnie osuszony koperek drobno siekamy. Warzywa wkładamy do salaterki, dodajemy odsączoną kukurydzę i mieszamy. Następnie całość mieszamy z jogurtem i majonezem, doprawiamy do smaku.
smacznego :)