Surówka z włoskiej kapusty

Surówka z włoskiej kapusty
Zdjęcie - Surówka z włoskiej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kapusta włoska, jedna z najsmaczniejszych zimowych jarzynek. O wiele prostsza w obsłudze niż jej biała krewniaczka, dużo delikatniejsza w smaku, a przy tym lekkostrawna. Jedzenie kapusty na surowo pozwala zachować wszystkie najcenniesze dla zdrowia składniki. Z kapusty włoskiej wyczarujesz pyszną i bardzo zdrową surówkę. Zapraszam!

Składniki:
Zdjęcie - Surówka z włoskiej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami1/2 włoskiej kapusty
1 marchewka
1 cebula
1 jabłko
sól, pieprz
2-3 łyżki oleju kujawskiego 3 ziarna
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka miodu
natka pietruszki

Wykonanie:
  • kapustę obrać z wierzchnich liści, przeciąć na pół, wyciąć głąb i poszatkować. Posolić, wymieszać i ugnieść i pozostawić, by zmiękła
  • obraną marchewkę i jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, cebulę pokroić w piórka i dodać do poszatkowenej kapusty
  • olej wymieszać z octem winnym i miodem tak, by powstała gładka emulsja, następnie wymieszać z kapustą. Posypać natką zielonej pieruszki. Schłodzić w lodówce przed podaniem
SMACZNEGO !

Zdjęcie - Surówka z włoskiej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów