Surówka z młodej kapusty, cukinii i rzodkiewek
Pyszna surówka z młodej kapusty, cukinii i rzodkiewek. Sprawdzi się jako dodatek do mięs, także z grilla, na lekkie danie lub kolację.
To pomysłowe połączenie podpatrzyłam w sierpniowym wydaniu "Kuchni".
Najlepsza z młodej, chrupiącej kapusty. Polecam!
Składniki:
1/4 lub połowa małej, młodej kapusty- 500 g
1 cukinia
1/2 pęczka rzodkiewek
1pęczek dymki/cebula
koperek
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka płynnego miodu
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
Wykonanie:
- ćwiartkę kapusty poszatkować. Posolić i ugnieść dłońmi, by lekko zmiękła
- rzodkiewki i cukinię umyć, pokroić w cienkie półplasterki. Dodać do kapusty
- dymkę lub młodą cebulkę drobno posiekać. Dodać do kapusty
- olej wymieszać z miodem, octem jabłkowym, musztardą, dodać do smaku soli i pieprzu, następnie połączyć z poszatkowanymi warzywami i posiekanym koperkiem
- podawać schłodzoną