Kapusta pekińska z patelni
Jedzenie kapusty pekińskiej to samo zdrowie. Kolor na to nie wskazuje, ale posiada multum beta-karotenu, także mnóstwo mikroelementów wspierających nasze zdrowie. Najczęściej przygotowujemy z niej surówki. Bardzo dobrze smakuje również smażona z patelni lub woka, wówczas wydobywa swój naturalny słodki smak. Tak najczęściej jest wykorzystywana w kuchni azjatyckiej. Warto zatem czasem dla odmiany zrobić ją na gorąco. Podsmażona na oleju sezamowym z dodatkiem imbiru i czosnku jest pyszna. Najważniesze - przygotujesz ten smaczny dodatek do drugiego dania błyskawicznie.
Składniki:
1 główka kapusty pekińskiej
olej sezamowy
1 ząbek czosnku
kawałek imbiru
1 łyżka masła
sok z cytryny
sól, pieprz
Wykonanie:
- kapustę przekroić na pół, wyciąć głąb, natępnie poszatkować w 1,5-2 cm paski
- imbir i czosnek obrać i rozdrobnić. Podsmażyć na rozgrzanym oleju sezamowym. Dodać poszatkowaną kapustę, wymieszać i pozostawić przykrytą przez kilka minut, aż zmięknie
- doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, na sam koniec wmieszać łyżkę masła. Podawać na gorąco