Szybka surówka z młodej kapusty
Dziś przedstawiam przepis na kolejną lekką surówkę, która jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Drobno poszatkowana kapusta, u mnie jeszcze młoda, ze startą marchewką i obłędnym dressingiem. Doskonała do obiadu, jak i do kanapek. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Szybka surówka z młodej kapusty
(4 porcje)
Składniki:
- 1/2 główki młodej kapusty, posiekanej w cienkie paski
- 1 duża marchewka, starta na tarce
Składniki na dressing:
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka miodu
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W średniej misce wymieszaj wszystkie składniki dressingu.
- Następnie wmieszaj kapustę i marchewkę.
- Włóż do lodówki na kolka godzin a najlepiej na całą noc aby smaki się przegryzły.
Smacznego!
English version
Easy young cabbage slaw
(4 servings)
Ingredients:
- 1/2 head of young cabbage, thinly sliced
- 1 large carrot, shredded
Ingredients for the dressing:
- 1/2 cup mayonnaise
- 1/4 cup sour cream
- 1/4 cup sugar
- 1 tbsp of honey
- juice from 1/2 of lemon
- 1 tbsp dill, chopped
- 1 clove of garlic, pressed
- salt and pepper to taste
Preparation:
- In a bowl whisk together all of your dressing ingredients.
- Toss together with shredded cabbage and carrots.
- Refrigerate until ready to serve. Best when it sits overnight.
Enjoy!