Prosty przepis na grillowane piersi z kurczaka w towarzystwie sałaty, pomidorków i cebuli. Można powiedzieć pierwsze wiosenne danie w tym roku na blogu.
Każdy widział to warzywo, ale nie każdy wie, że biała rzodkiew znakomicie nadaje się na kanapki i jako składnik sałatek i surówek. W smaku bardzo podobna do rzodkiewki, bogata w witaminy i mikroelementy, będzie się dobrze komponować w sałatce z ogórkiem i pomidorem, oraz w surówce.
Ta sałatka to kolejny przykład właściwego łączenia smaków. Rukola, gruszki i orzechy to połączenie tak naturalne, że nikomu chyba nie trzeba go dodatkowo przedstawiać. Do tego plastry chrupiącego, przesmażonego wędzonego boczku, a wszystko złamane dipem przygotowanym na bazie oleju z orzechów włoskich.
Młoda kapusta z koperkiem. Obowiązkowe danie wiosenne, za którym kiedyś raczej nie przepadałam. Jednak teraz z każdą wiosną smakuje mi coraz bardziej. Przepis trudny do napisania, ale nie dlatego, że jest skomplikowany. Po prostu znam go od dziecka i zawsze był robiony "na oko".
Spośród bardzo zacnego grona sałatek, najbardziej lubię sałatkę lodową. Jej liście są bardzo mięsiste i kruche, a przy tym jest wyjątkowo smaczna. Można ją podawać zarówno z sosami na bazie oleju i octu, oraz z jogurtu i śmietany.
Prosta surówka o wyrazistym , pikantnym smaku. Doskonale nadaje się jako dodatek do wszelkich potraw z grilla, zwłaszcza tych z czerwonego mięsa albo szaszłyków z wątróbki .
Ogórek obok kapusty i buraka to najpopularniejsze warzywo w Polsce.Wiekszosc z nas uwielbia mizerie.Warto pokusic sie jednak o male urozmaicenie i przyrzadzic je na inny sposob.
Jest uniwersalna i pasuje do wielu dań, a dodatkowo ma piękny kolor, który zawdzięcza ultraprozdrowotnym antocyjanom o silnie przeciwutleniającym działaniu :)