Sałatka z ogórków kiszonych
Kiedyś w jednej z restauracji dostałam do obiadu sałatkę z kiszonych ogórków i była tak smaczna, że postanowiłam ją odtworzyć w domu. Przedstawiam zatem pyszną sałatkę z kiszonych ogórków, cebulki i pomidorów z dodatkiem musztardy miodowej, która będzie świetnym dodatkiem do jesiennych i zimowych dań głównych. Robi się ją dosłownie w kilka chwil, tylko musi się “przegryźć” w lodówce przez chwilę i wtedy jest najsmaczniejsza. Jeżeli lubisz takie zdrowe dodatki do dań głównych polecam także surówkę z pora i kukurydzy, surówkę z marchewki, pora i chrzanu i pikantną surówkę z kapusty – wszystkie pyszne!
Scroll down for recipe in English
Sałatka z ogórków kiszonych(4 porcje)
Składniki:
- 6 ogórków kiszonych, pokrojonych w plasterki
- 1 pomidor, pokrojony w kostkę
- 1 czerwona cebula krojone w kostkę lub cienkie plasterki
- 2 łyżki musztardy miodowej (lub zwykłej)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie:
- W średniej misce wymieszaj wszystkie warzywa.
- Dodaj musztardę i olej, dopraw solą, pieprzem i ewentualnie cukrem do smaku i włóż na godzinę do lodówki.
- Podawaj z ulubionym daniem głównym.
Smacznego!
English verion
Sour pickles salad(4 servings)
Ingredients:
- 6 sour pickles, sliced
- 1 tomato, diced
- 1 red onion, thinly sliced or diced
- 2 tablespoons of honey mustard
- 2 tablespoons vegetable oil
- salt, pepper, sugar to taste
Preparation:
- In a medium bowl, mix all the vegetables.
- Add mustard and oil, season with salt, pepper and sugar to taste and place in the refrigerator for an hour.
- Serve with your favorite main dish.
Enjoy!