Sałatka z fasolki szparagowej i brokułów

Sałatka z fasolki szparagowej i brokułów
Prosta, szybka i pożywna sałatka. Idealna na ciepłe letnie popołudnie. Polana lekkim jogurtowo - maślankowym sosem.

Zdjęcie - Sałatka z fasolki szparagowej i brokułów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

składniki
200 g fasolki szparagowej
300 g brokułów
1 jajo ugotowane na twardo - drobno pokrojone
1 dymka szczypior + cebulka - pokrojone
kilka rzodkiewek
sos:
100 g jogurtu naturalnego
60 g maślanki
1 - 2 starte ząbki czosnku
pieprz
sól
łyżka posiekanego koperku
oliwa z oliwek - opcjonalnie

przygotowanie
Fasolkę umyć, obciąć końce, ugotować w osolonej wodzie tak aby była miękka ale nie rozgotowana, ewentualnie ugotować fasolką na parze. Brokuły opłukać, oddzielić różyczki, ugotować ( najlepiej na parze) - aby były lekko chrupiące. Lekko przestudzoną fasolkę podzielić na mniejsze kawałki. Ostudzone brokuły dodać do fasolki. Dosypać jajko pokrojone w drobne kawałki, szczypior i cebulę i pokrojone w plasterki rzodkiewki. Wymieszać składniki sosu. Polać sałatkę i podawać. Smacznego!

Zdjęcie - Sałatka z fasolki szparagowej i brokułów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sałatka z fasolki szparagowej i brokułów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sałatka z fasolki szparagowej i brokułów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sałatka z fasolki szparagowej i brokułów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sałatka z fasolki szparagowej i brokułów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sałatka z fasolki szparagowej i brokułów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów