Fioletowy coleslaw – z czerwonej kapusty i kwaskowatych jabłek

Zdjęcie - Fioletowy coleslaw – z czerwonej kapusty i kwaskowatych jabłek | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Coleslaw to sałatka/surówka, której fenomen trudno zrozumieć, dopóki się jej nie spróbuje. No bo jednak trudno nazwać ją wyrafinowaną, gdy wiemy, że to biała kapusta, trochę marchewki i majonez. Czym się ci Anglosasi tak zachwycają? Dlaczego dadają to do co drugiego dania? Też tak myślałam do momentu, kiedy zostałam poczęstowana hamburgerem z coleslawem. Jest naprawdę cool!

Moją ulubioną wariacją jest wersja z czerwonej kapusty. Majonez zabarwia się od niej na fioletowo, co zawsze wprawia mnie w dobry nastrój. Z jabłkami Granny Smith jest kwaśniejsza niż tradycyjna sałatka, więc przypadnie do gustu także tym, którzy lubią ostrzejsze smaki. Obu wersji używam praktycznie do wszystkiego – jako część innej sałatki, jako nadzienie do wrapów, jako sałatkę do hamburgerów, jako jarzynę do obiadu, jako warzywo na kanapkę i jako samodzielny, niewielki posiłek. Przyznaję – stałam się fanką coleslawa, o co się nigdy nie podejrzewałam. Spróbujcie sami, przekonacie się jakie to dobre!

Przeciętny irlandzki majonez jest zawiera więcej octu niż polski produkt. Ponieważ kupuję od lat majonez polskiej marki, do coleslawa muszę go wymieszać z octem, by uzyskać odpowiednio kwaśny sos. Ważne jest też, by drobno posiekać kapustę – zawsze ułatwiam sobie pracę malakserem, wykorzystując tarczę z oczkami. Jeśli chodzi o jabłka, to najlepsze są kwaskowate. Popularna na Wyspach odmiana Babunia Smith sprawdza się doskonale. Jest to jednak odmiana wrażliwa na mróz, stąd w Polsce jej owoce pojawiają się w sklepach, ale importowane. Na szczęście w kraju znajdziecie wiele innych odmian słodko-kwaśnych jabłek, które świetnie nadają się na sałatki!

Zdjęcie - Fioletowy coleslaw – z czerwonej kapusty i kwaskowatych jabłek | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

FIOLETOWY COLESLAW

  • 600 g czerwonej kapusty
  • 2 jabłka Granny Smith
  • ½ cebuli
  • 50 ml czerwonego octu winnego
  • 150 ml majonezu
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • odrobina cukru

Zaczynamy od przygotowania sosu – ocet mieszamy z sokiem z cytryny i majonezem, a nastepnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Kapustę kroimy na kawałki, które następnie bardzo drobno szatkujemy (ja rozdrobniłam kapustę w malakserze za pomocą nakładki z oczkami). Cebulę obieramy i drobno kroimy. Z umytych jabłek usuwamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w niewielką kostkę. Warzywa mieszamy w misce wraz z sosem.

Sałatkę można podać od razu lub odstawić do lodówki do czasu, aż będzie nam potrzebna. Przed podaniem możemy przybrać ją świeżym tymiankiem lub posiekaną natką pietruszki.

Zdjęcie - Fioletowy coleslaw – z czerwonej kapusty i kwaskowatych jabłek | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pasta z tuńczykiem, rukolą i suszonymi pomidorami

Pasta z tuńczykiem, rukolą i s…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Sałatka z soczewicy, cukinii i pora
2

Sałatka z soczewicy, cukinii i…

figmara figmara
figowe smaki

Zupa pomidorowa z tortellini

Zupa pomidorowa z tortellini

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zupa z selera i jabłek - polska odpowiedź na francuską zupę cebulową

Zupa z selera i jabłek - polsk…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Wrapy z tofu à la bánh mì

Wrapy z tofu à la bánh mì

Tyna Tyna
In cooking we trust

Łosoś zapiekany z pieczarkami i porem

Łosoś zapiekany z pieczarkami…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Kotlety grzybowe
1

Kotlety grzybowe

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Tarta z grzybami
1

Tarta z grzybami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Cukinie nadziewane mięsem
1

Cukinie nadziewane mięsem

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Pasta z tuńczykiem, rukolą i suszonymi pomidorami

Pasta z tuńczykiem, rukolą i s…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Węgierska zupa z mięsem i grzybami
1

Węgierska zupa z mięsem i grzy…

Dzi Dzi
karmelowy

Zabielana zupa rybna z pulpecikami z karpia

Zabielana zupa rybna z pulpeci…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna