Fioletowy coleslaw – z czerwonej kapusty i kwaskowatych jabłek

Zdjęcie - Fioletowy coleslaw – z czerwonej kapusty i kwaskowatych jabłek | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Coleslaw to sałatka/surówka, której fenomen trudno zrozumieć, dopóki się jej nie spróbuje. No bo jednak trudno nazwać ją wyrafinowaną, gdy wiemy, że to biała kapusta, trochę marchewki i majonez. Czym się ci Anglosasi tak zachwycają? Dlaczego dadają to do co drugiego dania? Też tak myślałam do momentu, kiedy zostałam poczęstowana hamburgerem z coleslawem. Jest naprawdę cool!

Moją ulubioną wariacją jest wersja z czerwonej kapusty. Majonez zabarwia się od niej na fioletowo, co zawsze wprawia mnie w dobry nastrój. Z jabłkami Granny Smith jest kwaśniejsza niż tradycyjna sałatka, więc przypadnie do gustu także tym, którzy lubią ostrzejsze smaki. Obu wersji używam praktycznie do wszystkiego – jako część innej sałatki, jako nadzienie do wrapów, jako sałatkę do hamburgerów, jako jarzynę do obiadu, jako warzywo na kanapkę i jako samodzielny, niewielki posiłek. Przyznaję – stałam się fanką coleslawa, o co się nigdy nie podejrzewałam. Spróbujcie sami, przekonacie się jakie to dobre!

Przeciętny irlandzki majonez jest zawiera więcej octu niż polski produkt. Ponieważ kupuję od lat majonez polskiej marki, do coleslawa muszę go wymieszać z octem, by uzyskać odpowiednio kwaśny sos. Ważne jest też, by drobno posiekać kapustę – zawsze ułatwiam sobie pracę malakserem, wykorzystując tarczę z oczkami. Jeśli chodzi o jabłka, to najlepsze są kwaskowate. Popularna na Wyspach odmiana Babunia Smith sprawdza się doskonale. Jest to jednak odmiana wrażliwa na mróz, stąd w Polsce jej owoce pojawiają się w sklepach, ale importowane. Na szczęście w kraju znajdziecie wiele innych odmian słodko-kwaśnych jabłek, które świetnie nadają się na sałatki!

Zdjęcie - Fioletowy coleslaw – z czerwonej kapusty i kwaskowatych jabłek | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

FIOLETOWY COLESLAW

  • 600 g czerwonej kapusty
  • 2 jabłka Granny Smith
  • ½ cebuli
  • 50 ml czerwonego octu winnego
  • 150 ml majonezu
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • odrobina cukru

Zaczynamy od przygotowania sosu – ocet mieszamy z sokiem z cytryny i majonezem, a nastepnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Kapustę kroimy na kawałki, które następnie bardzo drobno szatkujemy (ja rozdrobniłam kapustę w malakserze za pomocą nakładki z oczkami). Cebulę obieramy i drobno kroimy. Z umytych jabłek usuwamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w niewielką kostkę. Warzywa mieszamy w misce wraz z sosem.

Sałatkę można podać od razu lub odstawić do lodówki do czasu, aż będzie nam potrzebna. Przed podaniem możemy przybrać ją świeżym tymiankiem lub posiekaną natką pietruszki.

Zdjęcie - Fioletowy coleslaw – z czerwonej kapusty i kwaskowatych jabłek | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Zdrowa sałatka z buraczkami, ciecierzycą i serem feta

Zdrowa sałatka z buraczkami, c…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Sałatka makaronowa z brokułem, serem pleśniowym i ziarnami słonecznika
1

Sałatka makaronowa z brokułem,…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Turecka sałatka z fasoli z tahini

Turecka sałatka z fasoli z tah…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Szybka sałatka z roszponki, mango i  malin
1

Szybka sałatka z roszponki, ma…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Sałatka z buraków, batatów, jarmużu i migdałów z chrupkami z kaszy gryczanej
1

Sałatka z buraków, batatów, ja…

food² food²
Food Square

Sałatka z camembert i wędzonym boczkiem
3

Sałatka z camembert i wędzonym…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Przepisy z tych kategorii

Dyniowe rollsy cynamonowo-czekoladowe
1

Dyniowe rollsy cynamonowo-czek…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Fuczki - bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty
2

Fuczki - bieszczadzkie placki…

Beti Beti
kruche babeczki

Zupa cebulowa
2

Zupa cebulowa

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Karkówka w sosie cebulowym
1

Karkówka w sosie cebulowym

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasto dyniowe znakomite. Proste, bez miksera. Wege

Ciasto dyniowe znakomite. Pros…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tarta szpinakowa na sezamowym spodzie

Tarta szpinakowa na sezamowym…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty