Fioletowy coleslaw – z czerwonej kapusty i kwaskowatych jabłek

Zdjęcie - Fioletowy coleslaw – z czerwonej kapusty i kwaskowatych jabłek | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Coleslaw to sałatka/surówka, której fenomen trudno zrozumieć, dopóki się jej nie spróbuje. No bo jednak trudno nazwać ją wyrafinowaną, gdy wiemy, że to biała kapusta, trochę marchewki i majonez. Czym się ci Anglosasi tak zachwycają? Dlaczego dadają to do co drugiego dania? Też tak myślałam do momentu, kiedy zostałam poczęstowana hamburgerem z coleslawem. Jest naprawdę cool!

Moją ulubioną wariacją jest wersja z czerwonej kapusty. Majonez zabarwia się od niej na fioletowo, co zawsze wprawia mnie w dobry nastrój. Z jabłkami Granny Smith jest kwaśniejsza niż tradycyjna sałatka, więc przypadnie do gustu także tym, którzy lubią ostrzejsze smaki. Obu wersji używam praktycznie do wszystkiego – jako część innej sałatki, jako nadzienie do wrapów, jako sałatkę do hamburgerów, jako jarzynę do obiadu, jako warzywo na kanapkę i jako samodzielny, niewielki posiłek. Przyznaję – stałam się fanką coleslawa, o co się nigdy nie podejrzewałam. Spróbujcie sami, przekonacie się jakie to dobre!

Przeciętny irlandzki majonez jest zawiera więcej octu niż polski produkt. Ponieważ kupuję od lat majonez polskiej marki, do coleslawa muszę go wymieszać z octem, by uzyskać odpowiednio kwaśny sos. Ważne jest też, by drobno posiekać kapustę – zawsze ułatwiam sobie pracę malakserem, wykorzystując tarczę z oczkami. Jeśli chodzi o jabłka, to najlepsze są kwaskowate. Popularna na Wyspach odmiana Babunia Smith sprawdza się doskonale. Jest to jednak odmiana wrażliwa na mróz, stąd w Polsce jej owoce pojawiają się w sklepach, ale importowane. Na szczęście w kraju znajdziecie wiele innych odmian słodko-kwaśnych jabłek, które świetnie nadają się na sałatki!

Zdjęcie - Fioletowy coleslaw – z czerwonej kapusty i kwaskowatych jabłek | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

FIOLETOWY COLESLAW

  • 600 g czerwonej kapusty
  • 2 jabłka Granny Smith
  • ½ cebuli
  • 50 ml czerwonego octu winnego
  • 150 ml majonezu
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • odrobina cukru

Zaczynamy od przygotowania sosu – ocet mieszamy z sokiem z cytryny i majonezem, a nastepnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Kapustę kroimy na kawałki, które następnie bardzo drobno szatkujemy (ja rozdrobniłam kapustę w malakserze za pomocą nakładki z oczkami). Cebulę obieramy i drobno kroimy. Z umytych jabłek usuwamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w niewielką kostkę. Warzywa mieszamy w misce wraz z sosem.

Sałatkę można podać od razu lub odstawić do lodówki do czasu, aż będzie nam potrzebna. Przed podaniem możemy przybrać ją świeżym tymiankiem lub posiekaną natką pietruszki.

Zdjęcie - Fioletowy coleslaw – z czerwonej kapusty i kwaskowatych jabłek | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z czerwonej kapusty, pomarańczy i pestek granatu
1

Sałatka z czerwonej kapusty, p…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Smoothie z awokado i pietruszki
2

Smoothie z awokado i pietruszk…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Omlet z paryką i serem
1

Omlet z paryką i serem

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Chrupiące placki z batatów i selera – placki ziemniaczane inaczej
2

Chrupiące placki z batatów i s…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Sałatka z winogronami i mozzarellą
2

Sałatka z winogronami i mozzar…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Fasolka po bretońsku
3

Fasolka po bretońsku

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Przepisy z tych kategorii

Gulasz czosnkowy z kapustą, fasolą i ziołową kiełbasą

Gulasz czosnkowy z kapustą, fa…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pieczona włoska kapusta faszerowana ziemniakami
2

Pieczona włoska kapusta faszer…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Czerwona kapusta pekińska - surówka
3

Czerwona kapusta pekińska - su…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Mini paszteciki wigilijne

Mini paszteciki wigilijne

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Pierogi gryczane z kapustą, grzybami i żurawiną
1

Pierogi gryczane z kapustą, gr…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Postny kapuśniak z grzybami
1

Postny kapuśniak z grzybami

Dzi Dzi
karmelowy