Surówka z pora z kukurydzą

Surówka z pora z kukurydzą

Dziś przedstawiam ekstra szybki, zdrowy i łatwy w przygotowaniu dodatek do każdego dania głównego. Pyszna i chrupiąca surówka z pora i słodkiej kukurydzy, z dodatkiem śmietany i majonezu z pewnością przypadnie wszystkim do gustu. Jest też bardzo szybka w przygotowaniu, więc tym bardziej polecam! Jeżeli lubisz takie chrupiące dodatki do dań głównych, polecam także surówkę z marchewki i pora, czy surówkę z kapusty i ananasa – wszystkie przepyszne!

Zdjęcie - Surówka z pora z kukurydzą / Leek and corn salad - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Surówka z pora z kukurydzą

(2-3 porcje)

Składniki:

  • 1 duży por lub 2 mniejsze, tylko jasna część, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 mała puszka (ok. 170 g) słodkiej kukurydzy, odcedzonej z zalewy
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Umieść pora w durszlaku i przelej wrzątkiem żeby stracił swoją ostrość, po czym przełóż go do średniej miski.
  2. Dodaj kukurydzę, śmietanę i majonez i dokładnie wymieszaj.
  3. Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj!

Smacznego!

Zdjęcie - Surówka z pora z kukurydzą / Leek and corn salad - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Leek and corn salad

(2-3 servings)

Ingredients:

  • 1 large leek or 2 smaller, washed and sliced, only light parts
  • 1 can (about 170 g) of sweet corn, drained
  • 1 tablespoon of cream 18%
  • 3 tablespoons mayonnaise
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Place leeks in the colander, pour over with boiling water to soften and transfer to a medium bowl.
  2. Add corn, cream and mayonnaise and mix well.
  3. Season with salt and pepper to taste and serve!

Enjoy!

Zdjęcie - Surówka z pora z kukurydzą / Leek and corn salad - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów