Surówka z pora z kukurydzą
Dziś przedstawiam ekstra szybki, zdrowy i łatwy w przygotowaniu dodatek do każdego dania głównego. Pyszna i chrupiąca surówka z pora i słodkiej kukurydzy, z dodatkiem śmietany i majonezu z pewnością przypadnie wszystkim do gustu. Jest też bardzo szybka w przygotowaniu, więc tym bardziej polecam! Jeżeli lubisz takie chrupiące dodatki do dań głównych, polecam także surówkę z marchewki i pora, czy surówkę z kapusty i ananasa – wszystkie przepyszne!
Scroll down for recipe in English
Surówka z pora z kukurydzą(2-3 porcje)
Składniki:
- 1 duży por lub 2 mniejsze, tylko jasna część, pokrojone w cienkie plasterki
- 1 mała puszka (ok. 170 g) słodkiej kukurydzy, odcedzonej z zalewy
- 1 łyżka śmietany 18 %
- 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Umieść pora w durszlaku i przelej wrzątkiem żeby stracił swoją ostrość, po czym przełóż go do średniej miski.
- Dodaj kukurydzę, śmietanę i majonez i dokładnie wymieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj!
Smacznego!
English version
Leek and corn salad(2-3 servings)
Ingredients:
- 1 large leek or 2 smaller, washed and sliced, only light parts
- 1 can (about 170 g) of sweet corn, drained
- 1 tablespoon of cream 18%
- 3 tablespoons mayonnaise
- salt and pepper to taste
Preparation:
- Place leeks in the colander, pour over with boiling water to soften and transfer to a medium bowl.
- Add corn, cream and mayonnaise and mix well.
- Season with salt and pepper to taste and serve!
Enjoy!