Piernik zachwalany na wielu blogach, od lat cieszący się dużym zainteresowaniem. Po jego spróbowaniu w pełni rozumiem jego niesłabnącą popularność. Przepis powinnam wrzucić w listopadzie, kiedy wyrabia się ciasto.
Tradycyjne pączuszki przypominają jedynie wyglądem. Baaaardzo serowe. Smak ricotty jest niesamowicie wyczuwalny. Delikatne, pulchne i puszyste, co chyba widać :)
Żółtka z cukrem i margaryną utrzeć. Dodawać po trochu twaróg, następnie dodać mąkę ziemniaczaną. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać...
Autorka książki Słodkości i słodycze, Alessandra Zecchini, prezentuje własną wersję. Ja napiszę tylko tyle - ciasto jest niesamowicie czekoladowe, bardzo intensywny smak!!!
Tak, jak obiecałam zapraszam na tradycyjne rogale marcińskie. W tym roku z dodatkiem delikatnego, białego maku, tak jak w oryginalnej recepturze. Przepis sprawdzony, z pewnością Was nie zawiedzie.
Kruche ciastka z jabłkami smakowały mi jakoś tak znajomo… wpadłam na to, że są bardzo podobne do apple pie’ów sprzedawanych w McDonald’s. Jeśli je lubicie i te maleństwa na pewno przypadną Wam do gustu.
Przez noc ciacho nabrało wilgoci, jednak nie straciło sprężystości i miękkości. Gdzieś w tle czuć delikatny, niezidentyfikowany smak (...), jednak przede wszystkim ciacho jest obłędnie czekoladowe i pyszne! Zamiast lukru polałam ciasto czekoladą (a jak!)
Przepyszne i dietetyczne ciastka owsiane z otrębami, żurawiną, pestkami słonecznika i innymi zdrowymi dodatkami. Ciastka te mają jedną zasadniczą wadę - nie da się nimi "tylko poczęstować" ;)! Są niebezpiecznie wciągające...zwłaszcza ciepłe... nie można się od nich oderwać! Po wystudzeniu robią się niebiańsko chrupiące.... a po kilku dniach (jak dotrwają) znowu miękkie :)
Chai Masala to mieszanka przypraw zawierająca w swoim składzie cynamon, kardamon, imbir,goździki, gałkę muszkatołową i odrobinę czarnego pieprzu. (...) Wykorzystałam ją do upieczenia ciasta. Ciasto jest intensywnie korzenne zarówno w smaku, jak i zapachu, a więc z pewnością nie każdemu posmakuje.
Ten przepis zapisany przez moją córkę na odwrocie kartki z malowanką ma już prawie dziesięć lat. Przechowywany w jednej z książek kucharskich ma dla mnie dzisiaj wartość prawie historyczną. Kiedyś robiliśmy takie makaroniki bardzo często.(...) Ciasteczka są pyszne...
Kiedy zobaczyłam to ciasto wiedziałam, że je zrobię. Są tu te wszystkie pyszne smaki, bo przecież i czekolada i orzechy to najlepsze co może być. Masa z masła okazała się dla mnie dość ciężka, ostatnio robię te lżejsze na bazie śmietanki i serka mascarpone, dlatego jednym kawałkiem można było się nasycić.
Ta baba oprócz mielenia maku jest bardzo prosta, pewnie można kupić gotowy mielony mak, więc wtedy to już nie ma przy niej zupełnie pracy a efekt jak Ktoś lubi makowe wypieki - gwarantowany!