Rogaliki waniliowe z orzechami laskowymi

Rogaliki waniliowe z orzechami laskowymi

Pyszne, kruche rogaliki z dodatkiem orzechów laskowych. W sam raz do popołudniowej kawy lub herbatki :)

Przepis - magazyn Kuchnia - 12.2010

 

Zdjęcie - Rogaliki waniliowe z orzechami laskowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 250 g mąki pszennej
  • 180 g schłodzonego masła
  • 80-100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g mielonych orzechów laskowych [w oryginalnym przepisie migdałów ]

do obtoczenia :

 

Do mąki dodać pokrojone na kawałki masło, sól, cukier i migdały. Zagnieść ciasto, ulepić z niego kulę, owinąć ją w folię i włożyć na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto podzielić na kawałki wielkości orzecha włoskiego, uformować zaokrąglone, wygięte na końcach rożki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez ok.12-15 minut. Upieczone, gorące ciasteczka ostrożnie obtoczyć w cukrze waniliowym. Podawać po ostudzeniu. 

 

Zdjęcie - Rogaliki waniliowe z orzechami laskowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przepis dodaję do akcji organizowanej przez Atinę - Orzechowy Tydzień .

 

Zdjęcie - Rogaliki waniliowe z orzechami laskowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów