Torta barozzi

Torta barozzi
Zdjęcie - Torta barozzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
... czyli ciasto czekoladowo-kawowe. Do jego przygotowania zachęciła mnie notka pod przepisem: "To niewyobrażalnie smaczne ciasto pochodzi z małego miasteczka Vingola położonego niedaleko od Modeny we włoskim regionie Emilia Romagna. Oryginalny przepis jest opatentowany, ale zna go każda włoska rodzina zamieszkująca te tereny". Autorka książki Słodkości i słodycze, Alessandra Zecchini, prezentuje własną wersję.
Ja napiszę tylko tyle - ciasto jest niesamowicie czekoladowe, bardzo intensywny smak!!!

Zdjęcie - Torta barozzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na okrągłą formę o średnicy 20 cm - według przepisu (w nawiasie proporcje wykorzystane przeze mnie; na większą foremkę: 24-25 cm)
  • 100 gr gorzkiej czekolady (130)
  • 130 gr masła (170)
  • 200 gr cukru (265)
  • 3 jajka, białka i żółtka oddzielnie (4)
  • 30 gr mąki z amaranty albo ziemniaczanej (40)
  • 30 gr kakao (40)
  • 2 łyżeczki sproszkowanej kawy espresso (3 łyżeczki kawy z cykorią ;)
Roztopić czekoladę z masłem mieszając. Zdjąć z ognia i wlać do miski. Dodać cukier, żółtka, mąkę, kakao i kawę. Wymieszać mikserem. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę, po czym dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym uprzednio do temperatury 180 stopni. Poczekać aż ciasto ostygnie. Autorka zaleca: "Kroić na kawałki dopiero następnego dnia (inaczej się rozpadnie)". Ja pokroiłam po kilku godzinach, taka niecierpliwa jestem ;)

Zdjęcie - Torta barozzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Torta barozzi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów