Cóż jeszcze mogę powiedzieć, poza tym, że polecam...? Mnie to ciasto oczarowało do tego stopnia, że właśnie popełniłam kolejny wypiek, który prawdopodobnie pojawi się na blogu już jutro :-)
Moi domownicy lubią cynamonowe, ja lubię też takie z dodatkiem kardamonu czy imbiru. Lubię, gdy te cudowne zapachy wypełniają cały dom, gdy już od progu czuć, że w kuchni powstaje coś pysznego - coś jak ciasteczka, które upiekłam właśnie dziś.
Gdy zobaczyłam je (...), wiedziałam, że to coś dla mnie. Kruche ciasteczka o smaku chałwy. Słodkie, z drobinkami kawy. Pyszne ! Oryginalny przepis pochodzi ze strony Israeli Kitchen
To ciasto robię właśnie jesienią i zimą, kiedy mam świeży zapas konfitur z wiśni. Taka wersja nam najbardziej smakuje. Czasami daję dżem z czarnej porzeczki, lub w ogóle pomijam ten składnik. Ale najczęściej jednak u nas w pleśniaku lądują konfitury z wiśni:)
Zostały już ostatnie chwile na upieczenie Christmas Cake dlatego spieszcie się bo warto :-). To ciasto z bardzo dużą ilością bakali i dodatkiem brandy myślę że wam zasmakuje - jeżeli oczywiści lubicie bakalie
...to tradycyjny, francuski wypiek weselny. Nie zrobiłam go z okazji wesela, ale dla tego, że uwielbiam ptysie, z których zrobiony jest croquembouche, a 'klejenie' całości na karmel było dla mnie wyzwaniem, którego już od dawna chciałam się podjąć. Poza tym czy ten wspaniały wypiek nie przypomina Wam wyglądem małej, uroczej, błyszczącej choineczki??
Ciasto czekoladowe z posmakiem kawowymi i kremem karmelowym. Jeżeli lubicie słodkie ciasta to to ciasto jest dla Was... Naprawdę jest warte polecenia - grzechem by było go nie spróbować... Polecam
Kolejny piernik jaki chcę Wam zaproponować pochodzi z Torunia. W orginalnym przepisie były ogromne ilości składników więc zredukowałam je do wymiarów tradycyjnej keksówki. W smaku piernik jest bardzo dobry choć struktura ciasta jest bardziej zwięzła niż w pulchnym no i występują tu bakalie ale to akurat jest wielka zaleta:)
Ciasteczka owsiane w świątecznym klimacie - z mąką orkiszową, żurawiną i pestkami słonecznika.Ciastka w wersji odchudzonej Ciasteczka są kruche, delikatne, idealnie słodkie i z mnóstwem żurawiny. Jedne z najlepszych, jakie zrobiłam. Koniecznie spróbujcie!
Adwentowe wypieki zwykle zaczynam od pierniczków. Już od początku grudnia pachnie u mnie miodowo i cynamonowo. Nie mogę nic poradzić, że tak uwielbiam te dwie przyprawy, a jeszcze w połączeniu z imbirem.... trudno się oprzeć.
Łączy w sobie wszystko to, co lubię ja i moi bliscy. Cudowne orzechy, których drobinki tak przyjemnie chrupią, czekoladę, którą uwielbiam i Amaretto, które sprawia, że zwykłe ciasto staje się wyjątkowe. Poza tym doszukałam się jeszcze jednej zalety tego wypieku, a mianowicie: jego rozmiaru. To, że jest nieduże sprawia, że będę mogła przygotować parę innych słodkości bez obaw, że czegoś będzie za dużo.