Dietetyczne ciastka owsiane z otrębami
Przepyszne i dietetyczne ciastka owsiane z otrębami, żurawiną, pestkami słonecznika i innymi zdrowymi dodatkami. Ciastka te mają jedną zasadniczą wadę - nie da się nimi "tylko poczęstować" ;)!
Są niebezpiecznie wciągające...zwłaszcza ciepłe... nie można się od nich oderwać!
Po wystudzeniu robią się niebiańsko chrupiące.... a po kilku dniach (jak dotrwają) znowu miękkie :) Jedne z najlepszych owsianych jakie udało mi się zrobić...
Przepis jest składową kilkudziesięciu przepisów znalezionych w internecie.
Polecam gorąco...
SKŁADNIKI:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka otrębów pszennych
1/2 szklanki żurawiny
1/2 szklanki słonecznika
1/2 szklanki mąki razowej
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru brzozowego (lub 3 łyżki cukru brązowego)
1 jajko
270 ml nektaru gruszkowego (z powodzeniem można użyć soku jabłkowego, brzoskwiniowego etc.)
60 ml oliwy z oliwek (użyłam Monini Delicato)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
W jednym naczyniu umieść wszystkie składniki suche - wymieszaj.
W drugim naczyniu umieść składniki mokre - wymieszaj.
Połącz zawartość obu naczyń i mieszaj do połączenia się wszystkich składników.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i dużą łyżką nakładaj ciasteczka.
Piecz w temperaturze 190 stopni około 15 minut.