Makaroniki z płatków owsianych

Makaroniki z płatków owsianych
Ten przepis zapisany przez moją córkę na odwrocie kartki z malowanką ma już prawie dziesięć lat. Przechowywany w jednej z książek kucharskich ma dla mnie dzisiaj wartość prawie historyczną. Kiedyś robiliśmy takie makaroniki bardzo często. Kartka jest bardzo mocno sfatygowana i czas najwyższy przelać tekst na jakiś trwalszy nośnik bo niedługo problemem będzie rozczytać co moje dziecko kiedyś zapisało.
Ciasteczka są pyszne...
Makaroniki z płatków owsianych - Laura SKŁADNIKI:
  • 50 dkg płatków owsianych
  • 20 dkg masła
  • 4 jajka
  • 20 dkg cukru pudru (ja daję 15 dkg)
  • kilka kropli olejku migdałowego
Placki owsiane lekko zrumienić na patelni. Żółtka jaj, miękkie masło i 15 dkg cukru utrzeć na gładką masę. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do niej resztę cukru, olejek migdałowy, płatki i wymieszać z masą.
Ciasto nabierać łyżeczką, formować kulki i układać luźno na natłuszczonej i oprużnionej (tak jest w oryginale z kartki - uwielbiam takie dziecięce przekręcanie) mąką blasze. Piec w mocno nagrzanym piekarniku (ja ustawiam 200 stopni).

Kategorie przepisów