Mini szarlotki z jogurtowym ciastem kruchym
Skoro gęś na Święto Niepodległości piekłam nie w niedzielę, tylko poniedziałek prawie tydzień wcześniej, w sam Dzień Św. Marcina także zadziałałam wbrew tradycji i zamiast rogali nadziewanych masą z białego maku przygotowałam małe szarlotki. Ot, takie na trzy kęsy.
Kruche ciastka z jabłkami smakowały mi jakoś tak znajomo… wpadłam na to, że są bardzo podobne do apple pie’ów sprzedawanych w McDonald’s. Jeśli je lubicie i te maleństwa na pewno przypadną Wam do gustu.
Najlepsze są jeszcze lekko ciepłe…
Mini szarlotki z jogurtowym ciastem kruchym Składniki- mąka pszenna - 2 szklanki
- cukier - 2 łyżki
- masło - 150 g
- sól - 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- jogurt naturalny - 1/2 szklanki
- nadzienie
- jabłka - 2 duże sztuki
- cynamon - 1/2 łyżeczki
- cukier - 1/4 szklanki
- mąka pszenna - 2 łyżki
- sok z pomarańczy - 2 łyżki (lub z jabłek, wody...)
- jajko - 1 szt, do posmarowania wierzchu
Do misy miksera lub na stolnicę wsyp mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę chłodne masło oraz jogurt. Ze wszystkich składników wyrób szybko elastyczne ciasto, w razie konieczności (jesli est zbyt kleiste) dodaj mąkę. Owiń folią spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
Jabłka obierz, pokrój w kostkę o boku ok. 1,5 cm. Do miski włóż jabłka, dodaj cukier, cynamon, mąkę oraz sok. Wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm, wykrawaj kółka. Na krążek ciasta nałóż łyżkę jabłek i nakryj drugą porcją ciasta. Sklej brzegi dociskając widelcem. Jeśli ciasto nie chce się kleić, brzegi zwilż wodą.
Wierzch ciastek posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na górze każdego ciastka zrób nacięcie (żeby para wodna miała którędy ulecieć). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 oC, piecz do zarumienienia wierzchu ok. 2o-25 minut. Podawaj lekko ciepłe.