Sernik pomarańczowy
Mocno wilgotny sernik z wyczuwalnym aromatem pomarańczy który rozpływa się w ustach i taki puszysty jak chmurka... Pycha
- 1 kg tłustego twarogu trzykrotnie mielonego
- 125 g masła
- 125 ml kwaśnej śmietany 18 %
- 1 duża pomarańcz
- 1 szklanka cukru
- 10 jajek
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku suszonej gorzkiej pomarańczy
W garnuszku rozpuścić masło, przestudzić. Żółtka utrzeć z połową cukru i skórką pomarańczy - dodawać stopniowo ser, śmietanę, sok z pomarańczy i przestudzone masło - miksować do połączenia składników. Masę serową wymieszać z mąką, następnie ubić białka na sztywno dodając pozostały cukier w czasie miksowania. Ubite białka wymieszać delikatnie z masą serową i wylać na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 200 C na środkową część, a na dno wstawić blaszkę z wodą po 10 minutach zmniejszyć temp do 170 C i piec ok 50 minut do zrumienienia się. Wyłączyć piekarnik i zostawić do wystudzenia.
Smacznego