Sernik pomarańczowy

Sernik pomarańczowy

Zdjęcie - Sernik pomarańczowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mocno wilgotny sernik z wyczuwalnym aromatem pomarańczy który rozpływa się w ustach i taki puszysty jak chmurka... Pycha

  • 1 kg tłustego twarogu trzykrotnie mielonego
  • 125 g masła
  • 125 ml kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 duża pomarańcz 
  • 1 szklanka cukru
  • 10 jajek
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku suszonej gorzkiej pomarańczy

W garnuszku rozpuścić masło, przestudzić. Żółtka utrzeć z połową cukru i skórką pomarańczy - dodawać stopniowo ser, śmietanę, sok z pomarańczy i przestudzone masło - miksować do połączenia składników.  Masę serową wymieszać z mąką, następnie ubić białka na sztywno dodając pozostały cukier w czasie miksowania. Ubite białka wymieszać delikatnie z masą serową i wylać na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 200 C  na środkową część, a na dno wstawić blaszkę z wodą po 10 minutach zmniejszyć temp do 170 C i piec ok 50 minut do zrumienienia się. Wyłączyć piekarnik i zostawić do wystudzenia.

Smacznego 

Zdjęcie - Sernik pomarańczowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik pomarańczowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów