Babka makowo-kokosowa na Święta i nie tylko

Babka makowo-kokosowa na Święta i nie tylko
Od dziś jak już będą słodkości, to tylko w klimacie Świąt, z makiem, orzechami, bakaliami, cytrusami, czekoladą. Z racji tego, że od miesiąca wróciłam zawodowo do pracy, piec będę głównie w weekendy i tak wczoraj upiekłam babę makowo-kokosową a dziś keks orzechowy.

Zdjęcie - Babka makowo-kokosowa na Święta i nie tylko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ta baba oprócz mielenia maku jest bardzo prosta, pewnie można kupić gotowy mielony mak, więc wtedy to już nie ma przy niej zupełnie pracy a efekt jak Ktoś lubi makowe wypieki - gwarantowany!

Zdjęcie - Babka makowo-kokosowa na Święta i nie tylko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ispiracją był przepis znaleziony w jakiejś gazecie, nie pamiętam jakiej, ale tak mam zapisane w moim zeszycie - przepis z miesięcznika;)

Zdjęcie - Babka makowo-kokosowa na Święta i nie tylko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na keksówkę o długości 30 cm:

  • 250 g maku
  • 200 g miękkiego masła
  • 300 g cukru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • soki skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 6 jajek
  • 100 g mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 białka
  • 130 g wiórek kokosowych

Przygotowanie:
  • mak zmielić na sucho, ale nie cały, ja mielę z tej porcji około 150-180 g, resztę zostawiam w całości, bo lubię znaleźć całe ziarenka maku (mielę go w młynku do kawy, który służy mi do mielenia cukru na puder; można w maszynce do mięsa, ale trzeba mieć specjalne sitko do mielenia maku, ewentualnie kupić już gotowy zmielony mak)
  • miękkie masło umieścić w misie miksera i utrzeć na puszystą masę, dodać 200 g cukru, ziarenka z laski wanilii, otartą skórkę z cytryny
  • dodawać jajka, jedno po drugim i ubić na gęstą masę
  • mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem, wymieszać z powstałą masą
  • keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto, wyrównać wierzch
  • wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 175 stopniach
  • białka ubić na sztywną pianę, pomału dosypując resztę cukru (100g)
  • dodać do niej wiórki kokosowe i sok z połówki cytryny
  • po 30 minutach wyjąć ciasto z piekarnika, naciąć je na powierzchni wzdłuż na głębokości około 2 cm
  • wyłożyć rownomiernie pianę kokosową i wstawić do piekarnika jeszcze na 40 minut - dalej pieczemy w 175 stopniach
  • po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i zostawiamy żeby całkowicie ostygło

Zdjęcie - Babka makowo-kokosowa na Święta i nie tylko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego;)

Kategorie przepisów